Затворници въртят педалите на велосипеди, за да намалят присъдите си

0
 

Сподели

Shares

На затворниците в малък затвор в бразилския щат Минас Жерайс се предлага възможност за намаляване на присъдите в замяна на генериране на електрическа енергия от въртенето педалите на колела.

Велосипедите са закачен към преносими батерии, които се захранват с електроенергия. Електричеството се използва нощем за осветяване на крайречна алея в града.

Снимка: Photos That Shook The World

През първите си месеци, програмата се оказала толкова популярна, че пазачите направили списък, в който затворниците с добро поведение са с предимство, а тези, които имат провинения остават в списъка на чакащите.

Всичко започнало когато местния съдия Хосе Енрике Малман разсеяно написал в Google „енергия от възобновяеми източници.“

„Системата в повечето затвори е порочна. Затворниците просто си седят там и не правят нищо“, оплаква се съдията, седейки в кабинета си, украсен с произведения на изкуството, направени от затворници.

Всяка вечер, точно преди залез, един пазач от затвора закарва заредена батерия от затвора до центъра на града. Няколко минути след като пазачът свърже батерията с конвектор, 10 улични лампи започват да светят с мека бяла светлина. Алеята, осветявана от лампите, вече привлича разхождащи се двойки, майки с деца, велосипедисти, бегачи.

На сутринта друг пазач идва да вземете батерията и я пренася обратно в затвора, където 133 затворници, излежаващи присъди, вариращи от няколко месеца за кражба и наркотици до 34 години за убийство, започвам да въртят педалите и да зареждат батерията за вечерта.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.