Първата жена от Саудитска Арабия изкачи Еверест

0
 

Сподели

Shares

Раха Мухарая стана първата жена от Саудитска Арабия, изкачила най-високия връх на Земята. Саудитката, живееща в консервативното мюсюлманско кралство, където женските спортове са строго ограничени, направи нещо невиждано досега.

Раха Мухарая на Еверест

25-годишната Раха е възпитаничка на университета в Шарджа в Обединените арабски емирства. Тя напуска дома си в саудитския град Джеда на 3 април тази година, за да се подложи на строго обучение и тежки подготовки преди изкачването.

С покоряването на Eверест тя постига мечатата си за изкачване на седемте най-високи върха в света, след като вече се е изкачила в най-високите планини в Европа, Танзания, дори на Южния полюс и в Аржентина.

Саудитска Арабия, която прилага строга форма на исляма и налага разделение на половете, този месец даде зелена светлина за момичетата в частните училища, предоставяйки им възможност да спортуват, но при определени условия. Под натиска на международните спортни организации, страната изпрати две спортистки на Олимпийските игри в Лондон миналото лятото.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.