Краси Георгиев продължава напред, въпреки всичко

0
 

Сподели

Shares

Победителят от миналата година се е отказал поради проблеми с краката, но Краси Георгиев няма такова намерение!

Marathon-des-Sables_MdS 6

Всеки ден очакваме с нетърпение новини от Краси, който се състезва под номер 324 в 28-я Пясъчен Маратон – Marathon Des Sables/ MdS /. Вчера се свърза с нас за съвсем кратко и ни сподели, че вторият ден е минал по-добре, след премеждията от първия ден. Вчера е изминал 30 км. по дюни и планински местности, които са били много красиви. Температурата не е била твъде екстремна – само 35 градуса! Днес продължава – всъщност в момента той вече тича, а ние му стискаме палци и се надяваме да се чуем отново довечера, когато достигне поредната база.

Отново ще припомним, че Краси е първият българси участник в този маратон. Затова и беше приет веднага, въпреки че по принцип има дълъг списък на чакащите.

Marathon Des Sables е едно от най-мащабните събития в света на спорта. Той се счита за най-трудния маратон в света. От Уарзазат до Мерзуга – Мароко – участниците изминават по 30-70 км на ден. За 6 дни те трябва да избягат 254 км! Рекордът е на мароканеца Мохамед Ахансал, който изминава разстоянието за 16 часа, 22 минути и 29 секунди.

Участниците носят цялата си екипировка на гръб – спален чувал, първа помощ, включително и противоотровна помпа за ухапване от змия, котлон за готвене и дрехи. Базите са общо 6 – на края на всяка фаза. Там преспиват и на сутринта се изправят отново срещу предизвикателствата на пустинята. Докато се доберат до базите, маратонците бягат, ходят и дори лазят през камъни и скали в разрушени градове, през солници и пясъчни дюни, често високи над 150 метра. Жегата е трудно поносима – понякога температурите надвишават 50 градуса – потта се изпарява преди да е стигнала до лицето. А пясъчните бури са неотменна част от приключението. Когато стигне до базата, всеки участник получава подслон, вода и точно определено количество храна, което трябва да си разпредели по най-оптималния начин.

Началото на това приключение поставя през 1986 година Патрик Бауер, който през 1984-та загърбва музикалния бизнес и преминава цялото това разстояние сам, с всичко необходимо на гърба си. И днес той е главният организатор и координатор на събитието. В 28-то му издание през 2013 се състезават над 1000 човека.

Орагнизацията е на ниво – на разположние са:

120 000 литра минерална вода
400 човека поддържащ персонал
100 доброволеца
100 превозни средства 4х4
270 специални палатки
2 хеликоптера и един самолет Чесна
6 комерсиални самолета специално за събитието
23 автобуса
52 доктора
4 камили
6000 обезболяващи
150 литра дизенфектант
6 сателитни телефона
15 компютъра, факс, Интернет
и т.н.

Информацията е предоставена от www.completemorocco.com и http://marathondessables.co.uk.

Можете да прочетете малко повече за самия Краси Георгиев – накратко за неговите предишни участия, каузи и постижения тук и тук .

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.