Заснемането на един кадър в Северния полярен кръг

0
 

Сподели

Shares

Как се заснема един кадър в Северния полярен кръг – разказва Владимир Донков.

Експедиция на Владимир Донков в Северния полярен кръг

„Заснемането на този кадър беше най-тежката работа, която някога съм вършил – 16 дни без почивка, през които няколко пъти щях да загубя живота си. За да хвана подобна уникална гледка на връх Mount Ketil (2003 м) в Гренландия и неговата планинска верига, се наложи да достигна скален хребет, който веднъж на година-две се преминава от шепа катерачи. В началото, след като ходих цял месец от стартовата точка, установих базов лагер на брега на фиордите и изчаках няколко дни, за да преминат дъждовете. Тогава, след тежък преход през едно тресавище, се наложи да прекося пълноводна и много опасна река. Това ми костваше още една седмица и четири опита, като по време на единия от тях едва не се удавих, опитвайки се да се върна на брега.

Последваха два хипотермични шока, причинени от прекалено дългия престой в студената глетчерна река. След успешното й прекосяване, на 10-тия ден дойде ред и на техничен преход през огромен каменопад, който ме отведе до хребета. Е, стигнах до целта, която сънувах повече от две години – мястото, където фотографски крак не е стъпвал досега. Познайте какво обаче: не се появи нито едно облаче, а аз имах храна само за 5 дни. Нямаше и риба, която да ме нахрани, но все пак реших да остана още един ден – гладен. Сутринта на седмия ден вече бях наистина много гладен, когато се появи масивен фронт от сиви облаци, които покриха цялото небе за няколко минути. Извадих статива и сложих филтър 3-stop ND Grad на обектива. Бях готов за действие. Магическият момент настъпи по изгрев слънце, когато лъчите нежно докоснаха облаците в продължение на няколко минути, а след това пак всичко стана сиво. В крайна сметка – търпението е благодат.“

Кадърът, отпечатан в размер 36/24 см. на висококачественна рециклирана хартия, е отпечатан в специалния брой на списание 360°

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.