Red Bull Stratos: Скок от ръба на космоса

0
 

Сподели

Shares

След броени часове Феликс Баумгартнер ще направи опит да достигне свръхзвукова скорост в първия в историята на човечеството скок от стратосферата. Предстоящият скок от височина 120,000 фута (36.576 метра) е плод на 5-годишна подготовка и труда на стотици специалисти от различни области.

След 24-часово отлагане на историческата мисия, наложило се заради влошени метеорологични условия, днес екипа на Феликс Баумгартнер извършва последни приготовления за утрешния скок.

Вероятно ще съм най-притеснен в последните часове, когато се опитвам да поспя – когато всичко е тихо и съм останал сам с мислите си.” – признава Баумгартнер. „Веднъж да започне деня, няма да имам време да мисля за нищо друго и ще съм напълно фокусиран върху приготовленията и изпълнението на мисията”.

24 часа преди старта на мисията

(понеделник, 8 октомври 2012 / 15:00 българско време):

По препоръките на Анди Уалш, директор на отдела Red Bull High Performance, отговарящ за физическата подготовка, Баумгартнер започва деня с лека кардио тренировка.

18 часа преди старта на мисията

(понеделник, 8 октомври 2012 / 21:00 българско време)

43-годишният австриец се връща в хотела за почивка, където го очакват семейството му и най-близките му приятели.

13 часа и половина преди старта на мисията

(вторник, 9 октомври 2012 / 1:30 българско време)

Обяд на екипа – ниско-фибрено меню за Баумгартнер, специално подготвено от медицинския екип на мисията. От жизнена важност е храната, поемана от него поне 24 часа преди скока, бързо да изчисти храносмилателната му система, без образуване на остатъчни газове – критично условие предвид ниското атмосферно налягане в стратосферата, което може да предизвика сериозно раздуване на тялото.

12 часа преди старта на мисията
(вторник, 9 октомври 2012 / 3:00 българско време)

Време за сън. Феликс трябва да поспи поне няколко часа в шумоизолирана среда.

4 часа и половина преди старта на мисията

(вторник, 9 октомври 2012 / 10:30 българско време)

Когато трябва, винаги съм готов”, често казва Баумгартнер. В този случай това означава, че трябва да се събуди и приготви за отпътуване 4-5 часа преди изгрева над Розуел.

3 часа и половина преди старта на мисията

(вторник, 9 октомври 2012 / 11:30 българско време)

Баумгартнер трябва да пристигне на стартовата площадка заедно с отговорника по физическата подготовка Анди Уалш.

На място вече са ключовите лица на мисията – полковник Джо Китингер (поставил настоящия рекорд със скок от 31.3км), техническият директор Арт Томпсън и главния метеоролог Дон Дей. Следва подробен брифинг на мисията.

3 часа преди старта на мисията
(вторник, 9 октомври 2012 / 12:00 българско време)

Баумгартнер извършва щателна проверка на балонната капсула, с която ще се издигне на височината за извършване на скока.

2 часа и половина преди старта на мисията

(вторник, 9 октомври 2012 / 12:30 българско време)

Феликс Баумгартнер преминава последен медицински преглед, при който към гърдите му се прикрепят авангардните физиологични системи, които ще измерват и алармират за кръвното му налягане по време на мисията.

2 часа преди старта на мисията

(вторник, 9 октомври / 13:00 българско време)

Инж. Майк Тод, отговорник по животоподдържащите технологии, помага на Баумгартнер за обличането на специалния костюм за скока. От този момент в следващите 2 часа Феликс ще диша само чист кислород, който ще изчисти всяка следа от азот в кръвоносната му система. Наличието на азот в кръвта неминуемо би довело до рязко и животозастрашаващо раздуване на кръвоносните съдове при издигането в атмосферата.

30 минути преди старта на мисията

(вторник, 9 октомври 2012 / 14:30 българско време)

Баумгартнер ще бъде привързан в специалното кресло на капсулата. Последни проверки на системите от техническите лица по контрол на мисията. Следва запечатване на вратата на капсулата, извършено от инж. Джон Уелс.

Последни минути преди старта.

Цялата мисия Red Bull Stratos ще се излъчва в България на живо в ефира на телевизия България Он Ер, както и по Sportal.bg

Начало на излъчването: 15:00 българско време.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.