Младежки спелео обмен: Карлуково

0


Дата на събитието: 06.10.2012

Сподели

Shares

В периода между 6 и 14 октомври 2014 Националния Пещерен дам, с. Карлуково, ще приюти 30 младежи пещерняци от Балканския полуостров в рамките на младежки обмен, организиран от „Асоциация на Спелеоклубовете в София”.

„Изследвай, учи, сподели” е името и мотото на инициативата, която се явява втора фаза на вече осъществения през октомври 2011 проект „Изследвай и учи”. И ако миналата година целта беше младите български спелеолози да научат своите връстници от Албания на първи стъпки в пещерното дело, то сега разнообразието на участниците ще е по-голямо и целите по-високи.

Ще има представители на 6 държави: България, Албания, Сърбия, Румъния, Турция и Хърватска, като освен продължаване на работата с албанските младежи, ще се градят контакти, които да сложат основите на Балканска мрежа за сътрудничество на младежко ниво, давайки възможност на бъдещи локални и международни прояви.

Програмата на обмена включва активности на открито, тренировка на алпийската и спелео техника, проникване в необлагородени пещери, екология, биоразнообразие, запознаване с проблемите на местната общност, почистване на пещера, културна визита до град Ловеч и среща с МИКЦ –Ловеч, където ще бъдат споделени добри практики при работата с младежи.

Значително внимание се отделя на форума за генериране на идеи за Балкански младежки спелео инициативи, който ще даде насока за развитието на спелеологията не само като активност за малцина, но и като дейност, която може да се използва в социалната сфера, като дейност, провокираща здравословен начин на живот и устойчиво съжителство между природа и култура.

Проектът се осъществява благодарение на финансовата подкрепа програма „Младежта в действие” на ЕС и Национален Център Европейски Младежки Програми и Инициативи.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.