Кал, студ и зверска надпревара: Xco Adventure Cup 2012

0
 

Сподели

Shares

Най-разтърсващото и комплексно екстремно състезание у нас – XCo Adventure Cup 2012, завърши късно вечерта в неделя на кея в гр. Русе.

XCO ADVENTURE CUP 2012

Придвижване с велосипеди в дълбока кал и плуване в студените води на езерото Липник бяха сред предизвикателствата пред 24-те отбора в третото издание на надпреварата. Лошото време през първия ден направи етапите още по-разнообразни без да наруши духа и организацията на събитието.

Състезанието предложи изкючителна интрига с много промени във временните класирания всеки ден. Това се дължи на различията в опита и издръжливостта на състезателите при различните етапи – ориентиране по поречието на река и в пещера, скално катерене VI-та категория при дъжд, плуване, гребане с каяк, колоездене и пешеходен етап.

14 от отборите успяха да покорят 256-километровото трасе в Природен парк Русенски Лом и околностите на Русе за по-малко от три дни – от 21 до 23 септември. 4 от отпадналите по време на етапите 8 отбора също изминаха маршрута и се представиха достойно.

XCO ADVENTURE CUP 2012

Първи във финалната класация станаха миналогодишните победители Кирил Николов и Иван Сираков от отбор Ilina.bg. Те покриха всички препятствия и изминаха маршрута за 22 часа и 49 минути. Втори и трети са съответно отборите Олеле, които са дебютанти на състезанието, и Clandestino, които участват за втора година.

Стартът на единствената у нас комплексна екстремна надпревара започна в петък и беше открита от кмета на гр. Русе, Пламен Стоилов. Участниците разбраха какъв е маршрута едва час преди началото. Той включваше 140 км колоездене, 60 км трекинг, 55 км гребане и 1 км плуване.
Предизвикателствата бяха катерене, проникване в пещерата Орлова чука, ориентиране в непозната местност само по карта и компас, както и издръжливост.
Състезанието беше за време, като участниците нямаха право да ползват мобилните си телефони, както и външна помощ. Възрастта на участниците варираше от 18 до 52 години, а отборите бяха от цялата страна.

XCO ADVENTURE CUP 2012

Атмосферните условия принудиха състезателите да плуват при изключително ниска температура на водата, да се катерят по скали в студ и дъжд, както и да преминат дълъг кален участък с велосипеди. Повечето от тях носеха на рамене или бутаха колелета, поради невъзможност да ги карат по нормален начин.
Тежкият първи ден отказа 7 отбора – поради умора или счупени велосипеди. На втория ден стартираха 16 отбора, които бяха покрили всички контролни точки, както и един декласиран екип.
Интересните етапи на втория ден бяха ориентиране в пещерата Орлова чука, катерене, трекинг по поречието на р.Черни Лом и отново дълъг етап на велосипеди из селата в община Две Могили. Още отбори отпаднаха поради прекалено забавяне по трасето и повреди на велосипедите.

На третия ден 14 отбора в класацията и 4 декласирани стартираха с каяци от с. Беляново и по поречието на р. Янтра навлязоха в р. Дунав. Крайната цел – кеят на гр. Русе, бе достигнат от първите след 5 ч и 31 минути.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.