Филип Жак: Да обиколиш света на две колелаДата на събитието: 27.11.2012
0

Една година, 14 държави, 8 000 километра, 12 милиона крачки. Филип Жак ще бъде в България специално за “Дни на предизвикателствата”.

Мечтаете за среща с истински пътешественик? Няма нищо по-лесно от това! Хващам количката си „Одисей” или се качвам на колелото си „Фидел” и съм при вас. Аз съм Филип Жак – френски пътешественик, който вече 20 години пресича континенти и държави пеша или на колело. Ще се радвам да се запознаем и да ви разкажа”.

За да разкаже за последната си книга „Пътешествие под звездите. От Синай в Египет до Сантяго де Компостела в Испания”, Филип Жак пристига в България по покана на издателство „Вакон”.

От красивите Пиринеи френският пътешественик идва в страната ни, за да продължи след това към Азия. Целият му багаж се побира единствено върху „вярната му спътница” количката „Одисей”. Теглейки я той прави и едно от най-трудните и забележителни пътешествия – преминава от Синайската планина в Египет до Сантяго де Компостела за 1 година.

Прекосявайки 14 държави, прави 12 милиона крачки, в разстояние на 8 000 километра, с 1 количка тежаща едва 40 килограма. Това е само част от поредицата авантюри, предприети от известния френски пътешественик, обиколил света пеш, с колелото си Фидел (от фр. – верен) или теглейки количката си „Одисей”. За 20 години преминава през над 55 държави на всички континенти, а впечатленията и спомените от всяко пътуване събира в нова книга. Приходите от продажбата на книги отиват в създадената от него хуманитарна организация „Слънчеви лъчи”, която помага на изоставени деца в цял свят.

Хората по света ми показаха истинският смисъл на думата любов”, разказва Филип и продължава, че се е запалил по пътешествията воден от сентенцията на ливански философ – „Ако светът е село, то обитателите му са едно семейство”.

Първото му пътешествие продължило 1003 дни и заразен с вируса на пътешественика прекосява Африка, Индия, Канада, не пропуска и Аляска. След Северна Америка пътуването му продължава в Централна Америка и Мексико. На това приключение из Америка е посветена и книгата му „Дългият път през Америка” (издателство „Вакон”). За него Филип Жак споделя „Всичко там изглежда различно. Всичко е с размер XL, а аз се чуствах съвсем малък.”

През годините верният велосипед „Фидел” е претърпял различни трансформации и вече любимото му колело е оборудвано с всичко необходимо – с „кухня” отпред и „спалня” отзад. С този велосипед Филип Жак изминава повече от 100 000 километра.

Пътешествията ми няма да спрат до тук. Моят добър приятел „пътят” вече ме зове за нови приключения и срещи.

Програмата на фестивала ще включва още: прожекции на филми, дебати, изложба на оборудване за трекинг, лични автографи върху книги – тези и още много интересни събития са предвидени в рамките на „Дните на предизвикателствата” от 29.11.2012 до 01.12.2012 година, София.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.