Републиканска алпиниада на Мальовица

0
 

Сподели

Shares

От 6 до 9 септември 2012 г. в Рила – Мальовишката долина с център едноименната хижа се проведе държавното лятно първенство по алпинизъм. Участие взеха 15 свръзки от 10 клуба в страната. Победители станаха Тихомир Димитров и Косьо Локмаджиев.

Алпиниадата беше посветена на 60-тата годишнина от първата републиканска алпиниада в България, която е проведена също на Мальовица.

Главен технически ръководител на алпиниадата беше Иван Масларов, който подготви и регламента за оценяване на изкачванията. Това е точкова система, която отчита отделните маршрути като цяло – трудност, дължина и ангажираност.

Тя отчита и отдалечеността на района, в който се намира маршрутът. Тази система, макар и несъвършенна, даде възможност да се направи класиране на отделните свръзки, които от своя страна правят тактиката си и планирането на маршрутите съобразно самата точкова система.

Съществен недостатък на изготвената система е това, че не се отчита стила на изкачванията, т.е. опитите за свободно изкачване на въжета и цели маршрути.

На практика това превръща „състезанието“ в скоростни и многобройни изкачвания, докато повечето съвременни алпинисти в нормалната си практика правят опит за свободно катерене по маршрутите.

Този недостатък на системата обаче трудно може да се поправи, тъй като изисква да се проследи всяко едно изкачване в какъв стил е направено.

Ето и класирането.

Източник: climbingguidebg.com

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.