Скок в скална пещера край Тюленово

1
 

Сподели

Shares

Скок в скална пещера край Тюленово и приводняване на дълбочина едва 2,30 метра бе най-новото предизвикателство, преодоляно при осъществяване на проекта Red Bull Cliff Search на родна територия. Успешният опит бе реализиран от българския скачач Тодор Спасов по време на финалния ден на инициативата.

Red Bull Cliff Search - Day 3 - Cavedive - Todor Spasov

Първата спирка бе природният феномен Чудните скали край Провадия, където бяха правени скокове от 14 и 22 метра. Последваха скокове от скалната арка край Тюленово от 15 метра. През последния ден бяха запланувани скокове от нос Калиакра. Поради лошите климатични условия обаче те не бяха реализирани.

В резултат бе избрано ново предизвикателство – скок в скална пещера в близост до Тюленово. Рискът идваше както от изискванията на самото място, така и от факта, че там е изключително плитко, едва 2,30 метра дълбочина на водата.

Независимо от утежнените обстоятелства, българинът Тодор Спасов успя да се справи с изпитанието, след което обясни:

Направихме нещо коренно различно в сравнение с останалите дни. Решихме да осъществим скок в пещера край Тюленово от височина 12 метра. Трудността идваше не само от спецификата на мястото, а и от факта, че там бе изключително плитко – само 2,30 метра. За сравнение, изискването за минимум дълбочина на водата при кръговете от световните серии Red Bull Cliff Diving е 4 метра. Взимайки предвид всички тези трудности, аз успях да се справя и да постигна максимално добър скок.

Проектът Cliff Search бе част от предсезонната подготовка на българския скачач Тодор Спасов за световните серии Red Bull Cliff Diving 2012. Тази година той ще участва в три кръга – в Норвегия, Португалия и Ирландия.

Същевременно, другият участник в проекта Cliff Search на българска територия Орландо Дюк остана очарован от природните дадености в страната ни. Той сподели, че е напълно удовлетворен от представянето си в България и с удоволствие отново би участвал в инициативи на наша територия.

Сподели

Shares

1 коментар

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.