One World ALC

0
 

Сподели

Shares

Думи като „справедлива търговия“, опазване на околната среда, био стават все по-актуални, но редом с това и въпросите относно прозрачността на тези наименования.
Безспорен факт е, че био-то е най-лесно проследимият бизнес, със суровини с доказан произход, но то също е и много печаливш сектор и апетитна хапка за големите играчи в хранителния сектор. Играчи, които заплашват да превърнат идеята в нищо по-различно от масово производство и индустриално земеделие.

Тези тенденции и въпроси подтикват много от фирмите производители на био продукти в Австрия, Германия и Франция да действат директно и да стартират свои феър трейд инициативи в страните от така наречения Трети свят.

Един такъв проект в Непал е- One World ALC:

Оne World ALC e непало-немски етично мотивиран проект за защита на био разнообразието в Хималаите и за разпространение на био динамичните земеделски методи. Проектът е създаден през 1997 г. от немския биодинамичен фермер Петър Ефенбергер и непалския експерт по подпомагане и развитие Шиям Хада.

Сърцето на инициативата е биодинамичната ферма „Страна на лечебните дарове на Буда“, където се развиват и практикуват различни земеделски модели и се предават на фермерските кооперативи в областта.

Чрез търговсакта си марка Непали Гардънс проектът съчетава социална мотивация, чисто и справедливо производство, модерен дизайн на продукта и международен маркетинг за инициативите в Непал.

Марката на този етап включва аюрведични биодинамични чайове и първите в света био и биодинамични ароматни пръчици.

Към инициативата са присъединени и 600 семейства от кооператива за събиране на диворъстящи билки и растения „Прая“, от защитеното от изчезване племе Чепанг с общо 500 хектъра гори и поляни, като към този момент 150 хектъра се отглеждат по биодинамичен начин, с диркетното участие на 150 семейства.

Данни и факти:

1997 – основаване на One World ALC като частна компания

1997 – закупаване на земеделска земя в окръг Горка

1998 – започване на земеделските и градинаркси инициативи. Раждане на първата био динамична ферма в Непал “ Страна на лечебните дарове на Буда“ и придобиване на лиценз за износ

2001 – износ на първите земеделски продукти в Германия

2003 – придобиване на сертификат за био динамично земеделие Деметър

2004 – разширяване на фермата

2004 – 2005 – изпълнение на програмата за обществено-частно партньорство (PPP) в партньорство с немскота фирма Pharmos Natur GmbH и Немската фондация за развитие.

2005 – фокус върху отглеждането и предпазването на биологични аюрведични билки, култивирането им и разработване на дизайн на продуктите

2007 – разрастване на инициативите. Партньорства с биологичния земеделски кооператив Фулбари и кооператива за събиране на диворастящи растения и билки Прая в Чепанг.

2007 – първа международна акредитирана сертификация на двата кооператива като био и био в преход.

2008 – първо участие на най-голямото изложение за био продукти в света Биофах, като брандираните от One World ALC чайове и ароматни пръчици са част от изложбения част на Деметер.

2009 – първа сертифиакация „Деметър в преход“ на биодинамичния земеделски кооператив Фулбари.

2009 – създаване и начало на земеделския кооператив Лхо Мантанг от Мустанг.

Продуктите на Непали Гардънс са разпространявани в България от Зелена Земя. 

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.