Какво е бушкрафт?

2
 

Сподели

Shares

Напоследък много други хора споменавaт думата Бушкрафт, когато искат да определят насочеността на заниманията и интересите си. Какво точно обаче означава тази дума? Какво е точното значение на термина? Неговият произход? Кои са хората, които са го популяризирали? Какво включва като дейности? Каква роля има в днешният живот? Ето на тия въпроси ми се ще да дам отговори, пък макар и те да не са напълно изчерпателни.

Събрах мнения и цитати от интернет, и ги комбинирах с мои. Ето какво се получи.

ОПРЕДЕЛЕНИЕ
Бушкрафт (Bushcraft) е термин, използван за да се опишат уменията, които ви позволяват да живеете комфортно и за неопределено дълго време в естествената природна среда, без никакви, или възможно най-малко промишлено произведени предмети, използвайки единствено природните ресурси, при това по отговорен и пестелив начин. Тези умения са били втора природа на нашите предци, но дори днес се практикуват от много самобитни племена и хора, скитащи се из горите. Понякога той се асоциира с умения за оцеляване, и в интерес на истината до известен степен двете неща се припокриват, но всъщност бушкрафтът е ориентиран повече към взаимодействието с природната среда и придобиването на самостоятелност.

Корените на думата се крият в английските „bush“ – храсталак; шубрак; рядко населена земя; обширна област, обрасла с девствени гори;  и „craft“ – занаят; професия; умение.

Бушкрафтът е най-старото занимание в света. Роден от необходимостта и желанието да се отговори на предизвикателствата на естествения свят, той определя нуждата от придобиване на умения и знания, необходими за живот и пътешествия сред дивото. Бушкрафтът илюстрира духът на пионерите, живеещи във и пресичащи диви места. Със своят романтичен привкус и сурова действителност, той дава знания, и подготвя човека, тръгнал на експедиция или приключение, осигурявайки му по този начин силно чувство за идентичност и самостоятелност.

Уменията за живот сред дивото са били развивани и подобрявани не само от коренните народи в отдалечените територии, но също и много по-близо до дома: от горските хора, ловците, траперите, природолюбителите, спасителните екипи, съвременните изследователи, и пионерите, които разкриха границите на Новия Свят. Това са уменията и знанията на тези, които са живели, работили и пътували през пустошта, за да предоставят ценна информация и по-цялостен поглед за днешните ентусиасти, природолюбители, туристи и приключенци.

 ПРОИЗХОД
Думата „бушкрафт” е била използвана със сегашното си значение в Австралия най-малко от 1800-та година насам. Терминът е популяризиран от Лес Хидинс (Les Hiddins, „The Bush Tucker Man“) в Южното полукълбо, и от Морс Кочански (Mors Kochanski) в Северното. Голяма популярност в Англия и Европейските страни придобива покрай телевизионните сериали и книги на Рей Миърс (Ray Mears). Преди Миърс обаче, терминът бушкрафт е бил използван също и от австралиеца с ирландски произход Ричард Грейвс.

Бушкрафт е популярен термин за умения за живот в Дивото в Австралия, Нова Зеландия и Южна Африка. В Южна Африка и Австралия се е използвал съпътстващият термин бушмен (Bushman), с който се обозначавал всеки познавач на бушкрафта. По-вероятно е обаче, за описание на някой, който се интересува от бушкрафт, да чуете термина „бушкрафтър“ (bushcrafter).

Думата Бушрафт, и съпътстващите я термини, е използвана в следните книги (освен всички останали):

  • „История на изследването на Австралия в периода 1788-1888„ от Ърнест Фавенк, публикувана през 1888 г. (The History of Australian Exploration from 1788 to 1888 by Ernest Favenc; published in 1888).
  • „Моята брилянтна кариера“ от Майлс Франклин, публикувана през 1901 (My Brilliant Career by Miles Franklin; published in 1901.)
  • „Военни снимки от Войната в Южна Африка (1899-1900)“ от А. Г. Хейлс, публикувана през 1901 г. (Campaign Pictures of the War in South Africa (1899-1900) by A. G. Hales; published in 1901).
  • „Изследователите на Австралия, и техният живот“ от Ърнест Фавенк, публикувана през 1908 г. (The Explorers of Australia and their Life-work by Ernest Favenc; published in 1908).
  • „Ние от Никога-Никога“ от Джени Гън, публикувана през 1908 г. (We of the Never-Never by Jeannie Gunn; published in 1908).
  • „Животът на Капитан Матю Флиндърс“ от Ърнест Скот, публикувана през 1914 г. (The Life of Captain Matthew Flinders by Ernest Scott; published in 1914).

В интернет терминът бушкрафт е популяризиран от Андрю Прайс (Andrew Price) в популярната поредица „Бушкрафт от А до Я“ (A-Z of Bushcraft).

Основните аспекти на Бушкрафта включват:

  • Наблюдение и изучаване на естественият свят:различните модели на времето (метеорологичното); навигация; рационално и щадящо използване на природните ресурси; изучаване на животните, поведението им; следотърсачество; и др.
  • Препитание: Основни риболовни техники; лов; разпознаване на растенията; изграждане на необходимите знания за оползотворяване на дивата храна; добиване на годна за пиене вода, пречистването й; готвене в полеви условия; и т.н.
  • Умение за палене и поддържане на огън: знания за това, как да направите безопасен и ефективен огън, в различни природни условия; как да използвате огъня за топлина, готвене, стерилизиране и удобство. Изучаване на методите за палене на огън с подръчни материали (напр. огън чрез триене), което ви дава една по-голяма независимост.
  • Убежище: Използване ма минимална екипировка и оборудване, и предимно на естествени материали, за да направите убежище, което да ви предпазва от стихиите.
  • Използване на различни инструменти: правилно и безопасно боравене с нож, брадва, трион и т.н.
  • Изготвяне на различни предмети от естествени материали: съдове; инструменти; обработка на кремък, кост и дърво; изготвяне на въжета;
  • Бушкрафтът е също и отмора и възстановяване.Изработката на инструменти и други неща, като например въжета и съдове от естествени материали сам, или в група, е приятно, забавно и възнаграждава положените усилия.

Тъй като бушкрафтът включва толкова разнообразни дейности, то един живот не би ви стигнал, за да научите всичко, което трябва да знаете. Но точно това търсене и преследване на невъзможното, прави заниманията с Бушкрафт толкова завладяващи, и струващи си. Много хора избират да се специализират в специфично умение, като например следотърсачество, събиране на дива храна, обработка на кремък, изработка на лъкове и т.н.

Други се опитват да научат поне основното от колкото се може повече области (като мен например). За прохождащия в тази област, първата стъпка към живота в Дивото може да изглежда като много обезсърчителна перспектива, просто защото се налага толкова много неща да научиш наведнъж. Но за тези, които упорстват, кривата на обучението може да бъде много стръмна, а усещането за удовлетворение – поразително.

Логичното заключение от всичко казано дотук е, че за да се занимаваш и обучаваш в Бушкрафт, както и да станеш добър бушкрафтър, не се изисква чак толкова много. Трябва ти желание, постоянство, и място, където природните условия да са най-близки до естествените. Място, където има всичко необходимо (условия, източници и материали), за да практикуваш изброените аспекти на бушкрафта: различни растения и дървета, вода, животни, скали и минерали. Няколко хектара от спокойно диво местенце са напълно достатъчни.

Източник: http://xenos-bushcraft.com

Сподели

Shares

2 КОМЕНТАРИ

  1. Отдавна чета блога на Стоян – изключително интересни статии и публикации прави.

  2. Човека се казава Кохански, не Кочански. Кочаните са царевицата и преводача,

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.