Вдъхновено и отвисоко с Red Bull Cliff Search

0
 

Сподели

Shares

България ще домакинства нов тип събитие, свързано с екстремните спортове и пряко вдъхновено от световните серии Red Bull Cliff Diving. Името на инициативата е Red Bull Cliff Search, а нейната цел да се открият подходящи дестинации в нашата страна за височинни скокове от скали. Стремежът е „българските открития” да са достойни кандидатури за кръгове от сериите Red Bull Cliff Diving.

Проектът Red Bull Cliff Search се разработва вече година и участници в него са българският скачач Тодор Спасов и звездата от световните серии Red Bull Cliff Diving и 9-кратен световен шампион – Орландо Дюк.

По време на подготвителния етап през миналата 2011 г. бяха обсъждани и подложени на практически оглед редица кътчета на родина, подходящи за екстремните скокове, но постепенно броят им се сведе до четири. Решенията бяха взети при последната обиколка на Тодор Спасов и местните организатори в края на месец април 2012 г.

„Целта на наскоро приключилата ни обиколка беше да се уверим, че предварително избраните места, са годни за височинни скокове. Освен това искахме да разгледаме по-подробно самите локации, да набележим точки от където може да се скача и да се уверим, че дълбочината е подходяща за подобни занимания“ – обясни Тодор Спасов. „Като цяло обиколката ни премина ползотворно и успях да направя скоковете съгласно предварителния ни план.“

Точната дата за реализирането на първия по рода си за България проект все още се уточнява. Събитието обаче със сигурност ще бъде проведено преди началото на новия сезон в сериите Red Bull Cliff Diving, който стартира на 22 юни във Франция.

Тодор Спасов се подготвя за предстоящото българско изпитание. Паралелно с това протичат и тренировките му за сезона в световните серии Red Bull Cliff Diving. След квалификациите за 2012 г. той бе номиниран за участие в три кръга от шампионата – Норвегия (6-7 юли), Португалия (20-21 юли) и Ирландия (3-4 август).

 

Календар RBCD 2012:


1.) Касис, Франция 22-23 юни
2.) Гримщад, Норвегия 6-7 юли
3.) Азорите, Португалия 20-21 юли
4.) Инис Мор, Ирландия 3-4 август
5.) Бостън, САЩ 24-25 август
6.) Пемброкшир, Уелс 7-8 септември
7.) Уад иШаб, Оман 27-28 септември

Световни серии Red Bull Cliff Diving 2012 – четвърто поредно издание, нови участници, нови уникални места за провеждане на състезанията и спиращи дъха скокове във вода от 27 м височина.

Кръговете в календара отново са седем на брой като този път са в периода юни-септември. Подбрани са изключителни, природно красиви места или такива, дело на човешката мисъл. Участват най-способните в света скачачи. За полет, продължаващ едва 3 секунди, те трябва да покажат за какво са тренирали години наред.

Всяко от състезанията в сериите Red Bull Cliff Diving се наблюдава от петима международни съдии. Точки се получават в зависимост от степента на трудност и перфекционизма при изпълнение на съответния скок.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.