Фестивал „Живо наследство“

0


Дата на събитието: 22.04.2012

Сподели

Shares

Знаете ли какво е зунка? Чували ли сте песните на банатските българи? Гледали ли сте танц на каракачани? Можете ли да направите кукла от царевична шума? А да изплетете чорапи? Ако искате да видите, чуете или самите вие да станете част от оживелите традиции – елате на фестивал. 

Над 450 човека от цялата страна, активни участници в програма „Живо наследство” ще покажат на жителите и гостите на София това, което си спомнят, в един нетрадиционен фестивал, наречен „Живо наследство”. Kолоритни кукерски обичаи, обредния фолклор на банатските българи, танците на капанците, както и демонстрация на различни занаяти и народни обичаи ще бъдат представени на 22 април от 13:00 ч. на лятната сцена в Борисовата градина в София. Организатор на събитието е Фондация „Работилница за граждански инициативи”.

Всички желаещи ще могат на живо не само да видят, но и да опитат сами да си направят зунки, да си изплетат шарени чорапи, да си избродират шевица, да си направят бижута от мъниста или кукли от слама, да посвирят на зурна, да се запознаят с някои от тайните на грънчарството. Любителите на кулинарните изкушения пък ще могат да опитат от вкусните традиционни банатски ястия, а за най-малките е подготвена изложба от детски рисунки, кукли и други интересни сувенири.

Фестивалът представя 28-те инициативи от програма „Живо наследство” на ФРГИ. Целта е да се възстанови, съхрани и предаде на поколенията материалното и нематериалното наследство на България.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.