Защо снегоходки през зимата?

0
 

Сподели

Shares

Снегоходките трайно са навлезли в планинарската ни култура. Всяка зима десетки чужди групи се наслаждават на спокойствието на зимните ни планини, а стотици български туристи вече не тръгват на зимен преход, без да са закачили снегоходки на раницата. Българските туроператорски фирми организират приключения със снегоходки за възрастни и деца. С тях се екипираха много от хората, на които професионално им се налага да излизат в зимната планина – хижари, паркови рeйнджъри, служители на „Язовири и каскади”, НЕК, мобилни оператори…

Защо със снегоходки през зимата?

  • Позволяват придвижване по всички видове заснежен терен.
  • Не изискват познаването на специфична техника.
  • Малки (не надвишават 25х60 см) и леки (под 2 кг), те лесно се закрепват на раницата, когато няма нужда от тях.
  • Не предполагат специални обувки
  • Понеже със снегоходките сте автономни и се придвижвате сами, няма нужда да чакате на опашка на лифтове, да си купувате билети и карти. Дори съоръженията в курорта да не работят поради някаква причина, вие пак ще прекарате един пълноценен ден сред зимната природа.
  • Не на последно място, и един финансов мотив: единствената специализирана екипировка, която ви е необходима са… самите снегоходки. Чифт снегоходки могат да се намерят на цена между 170 и 230 лв. Естествено, трябва да имате вече останалата обща зимна екипировка – подходящо облекло и обувки и, задължително, чифт щеки (най-практични за тази цел са телескопичните).


  • Как да се ориентирате в различните модели и кой от тях да изберете?

    Изборът зависи от това кой и къде ще ги ползва. При всички модели има различни размери – с по-голяма или по-малка площ. На какво ще се спрете зависи от теглото на човека, който ще ги ползва, и колко тежка раница ще носи. По-малките снегоходки са по-леки и по-маневрени, с тях е по-лесно при труден терен, но и се затъва повече в мекия сняг.

    За любителите на хълмистия терен подходящи са тръбните снегоходки – те представляват здрава материя, опъната върху рамка от алуминиеви тръби. Това са моделите, с които ще се придвижвате най-добре в дълбок сняг и по сравнително неголям наклон.

    За по-трудни терени по-удачни са моделите от специална пластмаса. С тях лесно се катерят стръмни склонове, те издържат на удари в камъни и движение в пресечена местност. По-здрави, по-компактни и по-леки от тръбните, това са снегоходките, подходящи за преходи в алпийските части на нашите планини.

    Продавач-консултантите ще ви ориентрат към модела, който е най-подходящ за вас.

    Философията” на снегоходките

    Те не са просто съоръжение, което помага да се движите по пътеките, когато има дълбок сняг и още никой не е направил пъртина. Снегоходките ви дават свобода в избора на път, позволяват да излезете от стандартните маршрути, да отидете на места, които не сте подозирали, че съществуват. Снегът покрива големите камъни, сипеите, храстите и клека, мочурищата и прави проходими терени, през които не сте си и помисляли да преминете през лятото. Това, че снегоходките не се пързалят като ските, не означава, че с тях не може да се забавлявате – просто опитайте да се спуснете по стръмен склон с дълбок, прясно навалял сняг. Само трябва да внимавате под вас да няма опасни предмети – снегоходките се спускат право надолу и не могат да се управляват – спират, когато наклонът намалее!

    Естествено, за да се насладите на тази свобода, трябва да сте в добра кондиция, за да може да направите собствена следа и да можете да се ориентирате – карта, компас, GPS са от голяма полза, когато напускате отъпканите и маркирани пътеки. Добре е да се движите в група, така всеки ще може да се натовари според възможностите желанието си в правенето на пъртината, а най-опитният в групата ще избира пътя.

    Не бива да се забравя и опасността от лавини – снегоходките лесно могат да ви отведат в лавиноопасен район. За да избегнете риска, се консултирайте със специалистите в тази област – ПСС, или ползвайте услугите на планински водач. Освен че пребиваването ви в планината ще бъде по-безопасно, ако сте с планински водач, той ще ви обясни тънкостите на ходенето със снегоходки и така ще ви спести усилята да откривате всичко сами от личен опит. Доверете се на снегоходките!

    През годините световният лидер TSL усъвършенства моделите си и ги адаптира още по-добре за планинските условия – закрепянето на обувката става бързо и сигурно, предните зъби и стоманените шипове отдолу позволяват спокойно придвижване, когато дълбокият сняг се смени със заледен терен, а използваните материали гарантират здравина и дългогодишна употреба.

    Сподели

    Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.