Как да се грижите за екипировката

9
 

Сподели

Shares

Сигурно сте чували израза „Недей да го переш, че ще му прецакаш мембраната”. Това всеобщо мнение за поддръжката на аутдор инвентара остава и до днес у хората, но все по-често се оказва, че е погрешно.

outdoor equipment

След покупката на яке или обувки за по-тежки атмосферни условия неминуемо идва и въпросът за поддръжката и прането им… Да, прането се оказва важна част от процеса да запазим екипчето за навън здраво. Защото докато дрехата е все още нова, има заводска обработка, която скоро започва да отслабва и да намалява водонепропускливостта и капчиците постепенно проникват навътре. Така не след дълго мембраната се запушва от проникващите с водата прахоляци отвън.

Процесът скоро довежда до задържане на пот и пари от тялото, мокрене отвътре и поддържане на влагата отвън. Периодично дрехите, притежаващи мембрани и водонепропускливи материи като GORE-TEX®, Ultrex®, SympaTex®, eVENT® и Entrant®, имат нужда да бъдат прани с препарат за пране, а мембраните им да бъдат почистени. След това ги чака импрегниране за непромокаемост, за да можем да осигурим доста по-дълъг живот на любимата ни аутдор екипировка.

Много е важно да се помисли за поддръжката още при самото купуване, защото на вече занемарена дреха или обувка тези препарати трудно биха помогнали. Винаги четете упътванията на различните продукти, защото някои материи изискват предварително да бъдат намокрени. Важно е тези препарати да бъдат на водна основа, за да не замърсяват природата, защото след един дъжд част от него отива в почвата. Подходящите продукти, както и още ценни съвети, можете да намерите в магазините за туристическа екипировка.

Сподели

Shares

9 КОМЕНТАРИ

  1. Hi-Tec имат една нова разработка която не е мембрана и много по добре диша. Не пропуска вода, даже е и по лека, защото не попива течноста. Била спонсорирана от Английските военни за химически войни, тоест не пропуска течности за да те предпази от бойните отровни вещества.

  2. Забравих да кажа “ Ion mask“ се казва технологията на Hi-Tec , и се използвеа за сега само при обувките. Те били по уязвими при химическа атака.

  3. Много полезна статия.Как да потдържаме екипировката си – ами прочетете етикета.
    Вземете се в ръце малко,а?

  4. израза „Недей да го переш“ не е коректен и се съмнявам че го чувате толкова често
    по скоро чувате израза „Недей да го переш със стандартни перилни препарати и прахове“, защото аутдор дрехите и екипировка се перат разбира се, кой би искал да ходи с мръсни дрехи на гърба си?
    просто има специализирани перилни препарати предназначени за дрехи с мембрани които се продават във всеки магазин за туристическа екипировка ;)

  5. Предполагам статията се е „появила“ преди да бъде натоварена със съдържание. Ще ми се в списанието да има допълнително/полезно инфо.

  6. Почистването на дрехите с мембрани си е цяла наука, а да си купиш специален препарат за едно пране на якето не е оферта, особено ако не знаеш как да го изпереш. В София има химическо чистене за такава екипировка (якета, панталони, чували, палатки, тенти, шатри и т.н.) – това за мен е най-сигурния и достъпен вариант да запазя екипировката си здрава и чиста.

  7. Има химическо чистене за екипировка? Кое, къде?

  8. На ул. Цар Асен 20 и в Студентски град на ул. Иван Странски 6 А :)

  9. Това с химическото отпада,няма как през седмица две да си переш екипировката на химическо,в пералнята на 30-40 градуса няма проблеми!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.