Спечелиха дело срещу „Витоша ски“

0
 

Сподели

Shares

„Сдружение на витошките ски и сноуборд училища“ и „Сдружение спортно туристическо дружество „Мотен“ спечелиха делото във Върховния административен съд (ВАС) срещу дружеството „Витоша ски“ АД. Ски инструкторите оспорваха в съда наложените им четири пъти по-скъпи ски карти за сезона 2009-2010 година. Тогава сезонните карти за обикновените скиори струваха 590 лева, а тези за инструктори – 2000 лева. Според тях „Витоша ски“ е злоупотребила с господстващото си положение, тъй като е собственик на съоръженията на Витоша.

Петчленния състав на ВАС се е произнесъл по дело 13238/2011 с решение № 718 като отменя решение на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), която твърди, че „Витоша ски“ АД не е злоупотребила с господстващо положение. Така ВАС нарежда на КЗК да се съобрази със закона и дадените задължителни указания по неговото тълкуване и прилагане.

Казусът възникна преди две години, когато собственикът на лифтовете „Витоша ски“ АД поиска четири пъти по-високите цени на картите за инструкторите в планината, отколкото плащат другите скиори. Логиката на фирмата за това беше, че ски-инструкторите извършват стопанска дейност, а също така и ползват по-често ски-съоръженията.

Тогава „Сдружението на витошките ски и сноуборд училища“ и „Спортно туристическо дружество „Мотен“ подадоха жалба в КЗК за злоупотреба на „Витоша ски“ АД с монополно или господстващо положение. Член 21 от Закона за защита на конкуренцията казва: „Забранено е поведението на предприятия с монополно или господстващо положение, което може да предотврати, ограничи или наруши конкуренцията и да засегне интересите на потребителите, като… прилагане на различни условия за един и същ вид договори по отношение на определени партньори, при което те се поставят в неравноправно положение като конкуренти“. През 2010 година КЗК отхвърли жалбата на сдружението и то го обжалва във Върховния административен съд.

Петчелния състав на ВАС с председател Мариника Чернева обаче постановява, че „КЗК не е извършила анализ, не е съпоставила себестойността и пазарната цена и по този начин не е установила маржа на печалба. Съдът заявява, че „себестойността на предлаганата услуга – ползване на въжени линии и лифтове, не зависи от това кой я ползва и с каква цел. Според ВАС разликата в ценообразуването е разлика единствено в маржа на печалбата. С решението си ВАС постановява КЗК да преразгледа решението си по казуса с „Витоша ски“ или да събере достатъчно доказателства, за различната себестойност на ски картите за туристи и инструктори и отново да се произнесе.

Източник: Капитал

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.