Как да изберем палатка?

0
 

Сподели

Shares

Няколко полезни факта, които трябва да знаем, преди да изберем модел

what tent?

Преди всичко – в какви условия точно ще използваме палатката?

Като цяло можем да кажем, че палатките биват два вида – еднослойни и двуслойни.

Еднослойните осигуряват по-ниска водозащита спрямо двуслойните, като за сметка на това предлагат по-малък обем и съответно по-ниско тегло. В общия случай еднослойните са изработени от високотехнологични материали с подлепени шевове – основно са едноместни и двуместни и са от т. нар. тип щурмови палатки.

Двуслойните са най-разпространени, като при тях характерното е, че долният слой е изработен от леки и дишащи материи, а горният е зaщитен и е от различни видове полиестерни материали – отново с подлепени шевове и допълнителна промазка за по-добра водоустойчивост.

Според конструкцията най-общо можем да разделим палатките също на два типа – куполни и тунелни. Съществуват, разбира се, и конструкции от друг тип, но те са по-рядко срещани.

Куполните палатки имат формата на иглу. Те са с устойчива конструкция, представляваща две рейки, пресечени на кръст, която може да бъде подсилена и от допълнителни рейки. Този тип конструкция е може би най-разпространена. Използва се както за палатки за туризъм и алпинизъм, така и при фамилните за къмпинг.

Тунелните палатки, както подсказва и самото име, имат формата на тунел. За разлика от куполните, те предлагат по-голямо пространство при по-ниско тегло, но за сметка на това са с неустойчива конструкция и се нуждаят от допълнително укрепване.

Според предназначението им палатките могат да бъдат разделени на такива за къмпинг, туризъм и алпинизъм, или според сезоните – на зимни, летни и четирисезонни. Характерно за зимните палатки е наличието на снежни поли за вкопаване и по-добрата изолация в екстремни условия.

Най-често използваните материали за изработката на рейките на една палатка са фибростъклото и алуминият. Алуминиевите рейки – спрямо тези направени от фибростъкло, са с по-голяма еластичност, по-дълъг живот на материала и значително по-малко тегло. Това са и част от причините при по-високия клас палатки да се използват именно този тип рейки.

За изработката на горния защитен слой на една палатка различните производители използват различни видове полиестерни материи, но характерно за всички е ниското тегло, здравината и добрата водоустойчивост. Oт гледна точка на сигурността интересен факт е, че съвременните материи НЕ поддържат пламък (материалът директно се топи) и голяма част от тях са и с UV защита.

Воден стълб е показател, с който се обозначава водоустойчивостта на една палатка – или, това е водното налягане в мм върху см2 материал. За средния и средно-високия клас обикновено показателите са между 3000 и 4000 мм за горния слой на палатката и между 5000 и 8000 мм за дъното на палатката. При по-екстремните и зимни палатки този показател е обикновено 6000 мм за платнището и 10 000 мм за дъното на палатката.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.