Протести срещу шистовия газ в цялата странаДата на събитието: 14.01.2012
0

Сподели

0Shares
0 0 0

Национален протест срещу срещу добива и проучванията на шистов газ започва днес (14 януари). Организаторите съобщават, че десетки градове са се включили в инициативата. В София сборен пункт е паметникът на Патриарх Евтимий, а началният час – 11:00 ч.

Оттам шествието тръгва на изток по ул. “Граф Игнатиев”, преминава по ул. “Алабин”, бул. “Витоша” , по бул. “Княз Александър Дондуков’, до площад “Независимост”. След това по бул. “Цар Освободител” до площад “Народно събрание”, където ще се проведе митинг.

Във Варна сборен пункт е “Козирката”, а часът – 11:30 ч. Сборният пункт в Пловдив е площад “Съединение”, а протестът започва в 11.00 ч. Протестни демонстрации ще има още в Добрич, Шумен, Бургас, Плевен, Казанлък, Русе, Благоевград и Велико Търново.

Демонстрации от българи, живеещи в чужбина, ще се проведат в Лондон, Париж, Копенхаген, а вероятно и в други европейски столици.

На 14 януари ще покажем за пореден път категоричното си несъгласие да се поставят под сериозна заплаха природата, животът и здравето ни. Освен това искаме да накараме колкото се може повече българи да се освободят от уютната си пасивност и да разберат, че всичко зависи от нас самите. Сега е по-важно отвсякога да бъдем чути както от управляващите у нас, така и от Европейския съюз“, се казва в писмото на противниците на шистовия газ.

Те настояват да бъде гласуван мораториум върху добива и проучванията на шистов газ от Народното събрание, а на следващ етап – и закон за забрана на технологията “хидравлично разбиване”, използвана при проучването и добива на шистов газ на територията на страната.

Конкретната цел на инициативата е промяна на законите ни така, че да бъдат адекватни в контекста на новите нефто и газодобивни технологии и всички свързани с тях опасности.

Контрол над тези технологии за момента не е предвиден в българските закони, а фирмите вече започват да работят. Има много сигнали за такива проучвания в селата Рогозина и Вранино (Добричко), Голямо Пещене (Врачанско), както и в района на Провадия.

Източник: inews.bg

Сподели

0Shares
0 0 0

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.