Дестинация: Добринище, Пирин

5
 

Сподели

Shares

Добринище се намира в североизточната част на Пирин в местността Логовето, община Банско. На 6 км от Банско, 44 км от Гоце Делчев, 60 км от Благоевград и 156 км от София.

В района на Добринище има 17 топли минерални извора, най-много в източната част. Температурата им варира от 28 до 41°C. Водата е бистра, без мирис и утайка, приятна за пиене. В Добринище има също и минерална баня. Друго интересно нещо е, че на 10 минути от хижа Гоце Делчев се намира най-високото дърво в Пирин – Високата ела, достигащо 40 метра.

КАК ДА СТИГНЕМ?

В случай, че сте с кола, трябва да знаете, че пътят от Добринище до хижа Гоце Делчев е подновен през 2008 г. с нова асфалтова настилка и мантинели на някои от опасните участъци. Въпреки това трябва да се кара с особено внимание заради сравнително късата широчина на шосето. Пътят се почиства и опесъчава, но при пресен снеговалеж се налага използването на вериги. От София до Добринище пътят е около 2 часа и 30 минути.

В случай, че сте без кола, може да се възползвате от автобусните или влаковите услуги.

ПИСТИТЕ

Курортът предлага 2 писти – Стената и Безбог с обща дължина от 4 км и средна денивилация 824 м.
Обслужват се чрез двуседалков лифт от 9.00 ч. до 16.00 ч. (последно качване от междинна станция – 15.30 ч.)

Пистата започва полегато от хижа Безбог. За сноубордистите е необходимо да извървят около 50 метра, за да достигнат място с достатъчен наклон за стартиране. При наличие на повече от 2 метра сняг, клековете в района се покриват и стартът е непосредствено при слизане от лифта. В началото пистата е с неголям наклон. След около 100 метра от старта се достигат няколко малки пада, които могат да се заобиколят от начинаещите отдясно.

След няколко метра се достига още един такъв подобен участък, където е препоръчително да се засилите добре, за да преодолеете следващото изкачване без да спирате. Следва навлизане в гората, където също не трябва да убивате много скоростта си, докато излезнете от нея, заради няколкото по-полегати участъка. Съобразявайте се с движението на скиорите/сноубордистите пред вас, преди да изпреварвате.

След гората се излиза на голяма поляна. На ляво (север) се излиза на най-широката част от пистата и се стига междинна станция на лифта. Ако продължите направо (изток), след излизане от гората ще стигнете черен път, който минава почти под лифта и излиза отново на пистата. От отсрещната страна, пресичайки пистата, черният път продължава в гората и след това излиза точно над междинна станция.

От междинна станция надолу пистата е за по-напреднали. На около 200 метра от междинна станция се достига черният участък, който може да бъде заобиколен през туристическата пътека, за която трябва да завиете вдясно през гората (следете маркировките). Пътеката ще ви изкара отново на пистата, точно под черния участък. Оттук до долна станция са около 500 метра. Имайте предвид условията преди да предприемете спускане до долна станция, тъй като е необходимо минимум 60-70 см снежна покривка до долната станция, за да не си надраскате сериозно ските/сноуборда.

ФРИЙРАЙД МЕСТАТА:

Най-привлекателен за фрийрайд е вр. Безбог. Ако сте решили, че разполагате с необходимата екипировка и подготовка, можете да предприемете изкачване, но го правете с особено внимание, а ако сте няколко човека, сформирайте малки групи по 3-4 човека и не изпускайте от поглед другарите си.

Заради многото клек в подножието обаче, достигането на най-високата кота е уморително, а понякога и невъзможно. За да се покрие достатъчно клека по северното било на върха, е необходима снежна покривка от мин. 150-200 см. Улеите от източната страна са много лавиноопасни, затова единственият сравнително безопасен вариант за спускане е по северното било, което ви изкарва на пистата. Това е и безопасният вариант за изкачване, тъй като Безбожки превал (южно от хижата) е лавиноопасен при наличие на нова снежна покривка. Заради особения релеф в района, е необходимо да не се отклонявате много от пистата, за да не се изгубите. При наличие на сняг повече от 2 метра растителността в района от междинна станция нагоре е добре покрита и е рай за фрийрайдърите. Имайте предвид, че застраховката, включена в лифт-картата, важи само за територията на пистата, затова ако сте решили да карате свободно, изкарайте си допълнително планинска застраховка.

Най-лавиноопасен е източният склон на вр. Безбог (улеите). В подножието на този склон се е намирала старата хижа, която е била разрушена от голяма лавина. Безбожки превал (южно от хижата, югоизточно от върха) е често преминаван от туристи, тръгнали към циркусите на Попово и Тевно езеро и често се случва да има прокарана пъртина, което го прави по-лесен вариант за изкачване към вр. Безбог, но при наличие на нова снежна покривка съществува лавинна опасност. От х. Безбог надолу няма големи лавиноопасни участъци, но е възможно свличане на снежни маси, ако се минава през големите речни корита под лифта, наподобяващи халфпайп. По широката част от пистата над междинна станция се срещат оголени участъци, а при малко сняг е небходимо повече внимание заради сериозните неравности. В гората между долна и междинна станция не се срещат много камъни, а само паднали шишарки и клони върху снежната покривка, но те не са проблем. Понякога при затопляне в гората снегът става твърд и на буци. От черния участък до долна станция също трябва да се спускате внимателно при недостатъчно сняг. Теренът е още по-неравен, а камъните са много.

ТУРИСТИЧЕСКИ МАРШРУТИ:

Хижа Безбог е изходен пункт за повечето летни туристически маршрути в Пирин, но зимните преходи не са препоръчителни, заради подсичането на лавиноопасни склонове. Съседни обекти до х. Безбог:
вр. Безбог – 1,30 ч.
вр. Полежан – 2,30 ч.
вр. Джано (Орловец) – 2,30 ч.
Самодивски връх (Дженгал) – 3,30 ч.
Поповото езеро (Папазгьол) – 1,30 ч.
Кременските езера – 2,30 ч.
заслон Тевно езеро (през Кралевдворска лява порта) – 4,00 ч. (!лавини)
хижа Демяница (през Самодивска порта) – 5,00 ч. (!лавини)
хижа Пирин (през седловината Железни врата) – 6,00 ч. (!лавини)
хижа Каменица (през Кралевдворска лява порта и Тевно езеро) – 7,00 ч. (!лавини)

ВИЖ ОЩЕ: ПЛАНИНИТЕ НА БЪЛГАРИЯ – Пирин планина

Сподели

Shares

5 КОМЕНТАРИ

  1. КАРТИ ВЪЗРАСТНИ ДЕЦА
    ЕДНОДНЕВНА 25 ЛВ. 15 ЛВ.
    ТРИДНЕВНА 60 ЛВ. 40 ЛВ.
    ШЕСТДНЕВНА 105 ЛВ. 70 ЛВ.
    ПОЛУДНЕВНА 20 ЛВ. 10 ЛВ.
    Това е за 2012 г.

  2. Много полезна информация, както обикновено, предоставяте :)
    Оги е прав, това са цените за този сезон и има полудневна карта, която важи от 12.30 нататък.

  3. Много добра информация, наистина :)
    Само да ви попитам: дали сте разписанието за Автогара Добринище – Централна автогара София
    Същите ли са часовете и от София за Добринище?

  4. Здрасти!
    Не са същите часове. Най-добре провери на сайта на автогарата. Най-вероятно има промени.

  5. В текста има много неточни неща,още в началото пише „село…“ Добринище е град от много години. Също има разминаване относно създаването му и пройзхода му. Моля авторите да си проверяват по точно информацията когато пишат теми. Ако всичките ви теми са с сбъркана ии невярна информация да спра да си купувам списанието и да чета темите. Преди спорих с един алпинист относно една тема за алпинизъм и човека се оказа прав а аз се излобих поради невярната информация която публикувате!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.