Екопътека “Бяла река”

1
 

Сподели

Shares

В подножието на Стара планина, на около осем километра от Калофер, се намира началото на един невероятно красив планински маршрут – екопътека “Бяла река”. Тя е разположена по поречието на едноименната река в Национален парк “Централен Балкан” и е изградена специално за туристи. Намира се на 151 км от София и 66 км от Пловдив.

Тръгвайки към пътеката, ще минем през Калоферския мъжки манастир, който се намира на 280 метра от вътрешната граница на националния парк. Пътят ще ни отведе и до едни от най-красивите и по-безопасни части на резерват “Джендема”. Дължината на пътека “Бяла река” е 1830 метра. Началото й е на 570 метра н.в., а най-високата й част достига 630 метра. Пътят от началната до крайната точка се изминава за около два часа.

След като вече сме край манастира, поемаме по асфалтирания път отдясно на него и стигаме до бивак “Бяла река”. Там започва и нашата разходка по пътеката. Като следваме стръмните склонове и изкачвания, стигаме първия от осемте дъбови моста. Той е най-дълъг и от него започваме разходката си по каньона на реката. Мостовете минават по най-живописните и диви места, над бързеите и водопадите, чиято падаща вода създава страховит звук и пред очите ни се разкриват гледки, които трудно могат да се забравят.

Екопътека “Бяла река”
Екопътека “Бяла река”

Следвайки пътеката ще стигнем и до първата беседка, на която да отдъхнем и да се подготвим за най-стръмната част от прехода. Поемаме нагоре и стигаме до моста, от който се вижда водопада Райското пръскало. Не след дълго разходката ни е към своя край. Екопътеката завършва с поредната беседка, до която се стига по последния мост, красиво спускащ се около едно дърво.

Маршрутът е с много добра инфраструктура и предлага интерактивни образователни програми за деца и възрастни – общообразователна и специализирана или т.нар. маршрут “Дендрология” (наука за дървесните видове).

Поставени са много информационни табла, представящи, както флората така и различните видове животни. Ще видим и табло представящо как изглеждат следите на най-разпространените животни в този участък. Тук се срещат над половината от растителните видове в България, близо 213 от лековитите билки и 11 вида растения, уникални само за това място. Едно от тях е родопският силивряк. Друга атракция е изградената меча бърлога.

Екопътека “Бяла река” е несъмнено едно от мнoгoбройните кътчета, които си заслужава да бъдат посетени в централната част на Балкана. Тя предоставя чудесни възможности за любителите на туризма да се насладят на красивата природа на Стара планина. Поречието на Бяла река има перфектните условия за пикници, както и множество местенца за почивка.

Посетителите на пътеката имат възможност да се настанят в Бивак “Бяла река” или в мнoгoбройните къщи за гости и семейни хотели в Калофер. За почитателите на нощувките под открито небе е предоставена и възможност за наемане на палатки и необходимата къмпинг екипировка.

Източникwww.varhove.com

Сподели

Shares

1 коментар

  1. Уважаеми колеги, политиката на Върхове изключва възможността за препечатване на материали, дори и с посочване на източника. Още повече, че статията е изготвена от външен сътрудник. Така, като вас, всеки може да си пълни съдържание ;)

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.