Хималайска експедиция до връх Чако

 
0

Клубът по алпинизъм към НСА се отправя към непалския връх Чако (6704 м). Целта е изкачване на върха в алпийски стил(без междинни лагери) от 7 души през месец октомври 2011 г. по южния ръб.

Участниците са Николай Панайотов, Станимир Желязков, Георги Пенев, Георги Георгиев, Илиян Кинов, Младен Данков и Николай Проев.

Сдружение „Клуб по алпинизъм НСА” е един от водещите клубове в страната. През последните години неизменно е в призовата тройка на класацията на Българската федерация по катерене и алпинизъм по спортните дисциплини администрирани от нея. Усилено се работи в дисциплините катерене и алпинизъм.

Репортаж от името на групата малко преди да започне изкачването:

На 04.10.групата пристигна в Катманду. Уреждаме формалностите около престоя ни и разрешителните за трека и върха. На 06.10 рано сутринта потегляме с целият багаж към Бубуле, откъдето започва шестдневния трек до базов лагер. Настроението в групата е отлично и всички сме добре.

Началото на трека е в ниската част на Хималаите, изобилстващи със зеленина. До Кото следваме пътя от обиколката на Анапурна. Оттам тръгваме по живописен каньон към последното населено място – Пфу – 4000 м.н.в. След селото трябва за 3 дни да достигнем до Базов лагер.

Повече за клуба
Състезатели от клуба неизменно се класират в призовите места по дисциплините състезателно катерене, ски-алпинизъм и ледено катерене, както в проявите от Държавния спортен календар, така и от Международния спортен календар. През 2010 г. бе осъществено и първо българско изкачване и спускане със ски от вр. Сарибунг 6328 м.н.в. в Хималаите. Членове на клуба имат успешни изкачвания на Броуд пик – 8047 м.н.в.

През тази година бяха извършени и редица изкачвания в района на Шамони – Франция(виж информация в сайта).

Следвайки тенденциите в световния алпинизъм за изкачване на върхове в алпийски стил с леки и нискобюджетни експедиции, клубът кандидатства с проект пред Министерството на физическото възпитание и спорта, подкрепен от  Българската федерация по катерене и алпинизъм за осъществяване на изкачване на връх Чако 6704 м в Хималаите от 03.10. до 27.10.2011г.

Връх Чако – 6704 м.н.в. се намира в масива Дамодар Химал на границата с Тибет /Китай/. Районът е отворен за посетители през 2003 година, а върхът е изкачен за първи и единствен път от японски алпинисти през 2007 година по така наречения класически маршрут.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.