Sprite Graffiti Battle 2011

0


Дата на събитието: 10.09.2011

Сподели

Shares

15 графити отбора и самостоятелни участници ще премерят сили в Sprite Graffiti Battle 2011, част от осмия национален Sprite Graffiti Fest.

Форумът, който дава възможност за легална изява на ъндърграунд графити културата, ще се проведе на 10-ти септември, събота, на традиционното място при паметника на НДК. Тази година над 40 графити художници се включиха в състезанието, като от 10 август до 4 септември качваха своите скици на тема „Ърбън освежаване” на сайта  www.spritegraff.bg.

15 графити отбора и самостоятелни участници ще премерят сили в Sprite Graffiti Battle 2011, част от осмия национален Sprite Graffiti Fest.

Професионално жури избра девет от финалистите в Sprite Graffiti Battle. Това са следните крюта и индивидуални райтъри: OSMC (Враца), WY2 (София), Broke(Пловдив), PT Crew (Пловдив), KCC Crew (Ямбол/Бургас), Adums (София), Pick(Велико Търново), Stoog (София) и Wion(Благоевград).

Пет от най-популярните скици, събрали най-много харесвания в гласуването на сайта на феста, също спечелиха право на участие. А графити крюто RockSick от Варна се класира директно на финалите, след като спечели първо място в проведения на 2 юли в гр. Варна Sprite Graffiti Jam.

Победителят в Sprite Graffiti Battle 2011ще може да покаже своето изкуство на двуседмична изложба, предоставена от организаторите на феста – Сдружение за младежка култура и съвременни изкуства „РАДАР” и Coca-Cola, която ще се проведе в Национален Арт Център „Форум“ от 10 до 25 ноември.

Официалното откриване на Sprite Graffiti Fest 2011 ще бъде в 16:00 ч. Програмата на феста включва изпълнения на групите „Frontero“, „Млък!“ и „Нокаут“, брейк и скейт демонстрации.

Първият официален шарж в графити стил на български изпълнител ще бъде направен от един от най-добрите графити художници в страната – Esteo.

Битката между графитърите ще се проведе в две категории. Първата фаза ще започне в 10:00 часа с рисуване на цветна скица в рамките на 1 час, като тежестта на тази категория в общата оценка ще бъде 30%. Скицата трябва да бъде на база на дума, зададена преди началото на тази категория от членовете на журито.

Втората категория, която носи 70 % тежест, е рисуване на графит върху вертикална стена (12 кв. м) на база на предварително одобрена скица в рамките на 7 часа. Тази категория започва в 12:00 часа и ще продължи до 19:00 часа.

Председател на журито е SAWE, един от водещите европейски художници на графити, който работи под този псевдоним в Испания. Останалите членове са:

Евгений Иванов, председател на „Сдружение за младежка култура и съвременни изкуства “Радар“. Сдружението е фокусирано върху предоставянето на подкрепа за развитието на креативните индустрии в страната. В последните години то е организирало над 20 национални графити състезания, изложби, представяния и събития за развитието на творческия потенциал на младите хора. Сдружение “Радар” организира заедно с Coca-Cola националния Sprite Graffiti Fest от 2003 г. до момента.

Анжело Лоспинузо, търговски директор на Montana Colors (Испания), които предоставят официалните спрейове за рисуване по време на Sprite Graffiti Fest 2011.

Николай Тодоров (Ник), управител на веригата от магазини „На тъмно“. Традиционен партньор на Sprite Graffiti Fest, „На тъмно“ предоставя спрейовете, с които се рисува в състезанието.

Последният участник е представител на крюто UNLCrew (Велико Търново). Победители в няколко значими национални състезания през последните години, те са едни от най-обещаващите графити артисти в страната.

Sprite Graffiti Fest се провежда от 2003 г. Форумът събира групи и графити артисти от цялата страна, които рисуват в различни стилове и на различни теми, обединени от посланията на ъндърграунд културата. Очаквано с ентусиазъм от младите графити-артисти, събитието се превръща в център на алтернативните общества и събира хиляди почитатели от цялата страна. През годините, в които е бил организиран, фестът е бил посетен от повече от 25 000 зрители. В надпреварите досега са участвали повече от 100 графити-екипа и художници.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.