КАКВО, ПО ДЯВОЛИТЕ, СЕ СЛУЧВА?!

14
 

Сподели

Shares

Серия от статии и публикации в интернет ни оставиха потресени и натъжени от това, което се случва на българското Черноморие. Става дума за намерения (изплувал) делфин на плажа в Лозенец, разстрелян с автоматично оръжие. 

Публикуваме без редакция разказа на очевидец. Правата върху текста и снимките са на clubextreme.org.

Седим на плажа безгрижно следобеда на края на август. Към брега бавно се приближава нещо голямо, бяло и… доста зловещо. Чайка седи върху него и кълве. Морето изкарва голям 2-метров побелял делфин, вълните го лашкат и го обръщат и тогава се разкрива зловещата истина – по тялото му си личи откос от огнестрелно оръжие. От дупките от куршумите изтича кръв, която морето веднага заличава – но само на следващата вълна се повтаря отново… и отново.

...

Немеем и не вярваме на очите си – но е факт. Хладнокръвно убийство. От човек или хора, със семейство и деца – просто изрод.
Преди 2 години морето изкара друг 4-метров делфин – очевидно умрял от старост. Тогава, след близо ден говорене по телефона – разбрахме, че ние сами трябва да се оправим с това, което е дошло до нашия плаж. Не че няма организации, които са отговорни за това – просто всички си прехвърляха топката, докато накрая не го погребахме самите ние в една красива дюна на плажа.
Сега знаехме какво да направим точно – от самото начало – но някак си… като намерите труп на някой разстрелян вие заравяте ли го???

Вдигнах телефона на 112 – ужасната услуга, финансирана от джоба ни – където за всеки по-странен сигнал трябва да им обясняваш какво да направят или те просто те отсвирват – и след 10-минутно обяснение сигналът ни беше приет.
Стояхме 10-на човека и гледахме как се поклаща тялото на делфина, а кръвта му шуртеше… Беше мъртъв поне от няколко дена.

...

След близо час дойдоха 2-ма полицаи от Националната полиция. Сигналът беше предаден на тях. Постояха с нас 30-на минути в очакване началството им да каже какво да правят. След малко се обадиха: „Началника ни каза (на полицията в Царево), че според него и прокурора с който е говорил, НЯМА извършено престъпление и полицията не може да поеме отговроност.“ И двамата полицаи си тръгнаха от плажа. Беше им в извънработно време и си бяха изхабили горивото за джипа, за да дойдат до тук – за което гориво и лично аз съм давал пари над масата. За кво? – за някъв си мъртъв делфин.

Стоях и не вярвах на очите си. Разстрелян делфин, вероятно с автоматично оръжие не е престъпление в България??? Обадих се на адвоката си, който ми нашепна няколко закона по които това си е чисто престъпление. (е, как да не е престъпление, като го има в НК: Чл. 325б. (Нов – ДВ, бр. 33 от 2011 г., в сила от 27.07.2011 г.)

...

Обезумял, в тъмнината реших твърдо да оставя делфина да погледа звездите още една нощ в морето, което беше неговия дом – преди някой или нещо да го погребат в земята, която обитаваха чудовищата – хората. Не заслужаваше да е там.
Вечерта друг човек се обади на 112 за делфина, а оттам зададоха загадъчния въпрос: „– А вие видяхте ли извършителя?„…
През нощта написах за това във Фейсбук (снимки: Атанас Русев) със снимки, като любезно постнах и на моя приятел Бойко Борисов, бтв, бнт1 и където се сетя още. Не че очаквам от ББ да се намеси естествено – просто си говорим.
Утрото дойде и делфинът бавно се поклащаше на брега. Кръвта му очевидно се беше сляла с морето през нощта…

Знаех, че ще е наша работа – нямаше на кой друг да е. И все пак – звъннахме на Държавната инспекция за ветеринарен и … контрол…
Оттам казаха, че имат само 1 кола, която в момента е в Котел и че може на следващия ден да дойдат и да констатират и да напишат протокол – но всичко друго – да си го направим ние. Бяхме в морето с лодката за риба, когато ми се обадиха по телефона от Екологията в община Царево. Към 10.20 сутринта.

Човекът каза, че задължение на концесионера е да си ПОЧИСТВА плажа. За него това представляваше просто едно почистване… Не знам точно колко минути виках по телефона, но стигнахме до там – че дори и аз да направя всичко, беше нужно да му се обадя, за да ми каже КЪДЕ ДА ЗАРОВЯ ДЕЛФИНА!!!

На което искрено се изсмях и му казах, че щом аз го правя – си е моя работа и не ме интересува ШИБАНАТА ДЪРЖАВА, в която живея и на която на такива като него им давам от парите си за заплатите им. Затворих с думите, че започвам да разрешавам проблема сам и че не ме интересува нищо и никой.

...

Излязохме, повикахме спасителите на помощ, взехме въжета и платнища – имахме опит с 4-метровия делфин отпреди 2 години – и тръгнахме към убития делфин. В този момент зад нас се появи човекът от общината – Екологията (миналата година идваше 4 пъти по заръка на кметчето, за да ме глобява заради боклуците по плажа – но така и не успя – въпреки че бяха забранили на колите си и  сметището да ни взимат боклуците), а зад него вървеше багер, който загреба делфина, изнесе го от плажа и го зарови незнайно къде.

На общинска земя, която тук не означава, че е държавна – по-скоро означава, че е феодално-частна и най-вероято патентована (б.а. както нестинарството!) – така че не знам дали горкият делфин или наследниците му няма да ги търсят да плащат за това че… или за багера…

Надявам се единствено, че духът на делфина навреме се е върнал далече, далече, далече в морето, там, откъдето земята на чудовищата не се вижда… и сега волно си плува сред близките и дечицата … и им спестява разказа за един сън, за един ужасен свят, населен с отвратителни същества.

Сподели

Shares

14 КОМЕНТАРИ

  1. Надявам се на стрелеца да му се върне тъпкано. Съжалявам, че така говоря ама за такива уроди друго не се сещам какво да кажа.

  2. в царево нещата стоят така:
    полицайте много добре знаят кой го е застрелял – а именно местен рибар, защото делфините им късали мрежите.

    плиткоумната им логика е: как да започнем срещу МЕСТЕН наш човек да разследваме, заради накакви си лигльовци от незнам си къде.

    ..а и делфините им късат мрежите на горките МЕСТНИ цървули.

    един вид: сами са си виновни. а и няма нищо нередно.

    Царево е последното село (град, извинете), до което не е достигнала цивилизацията и местните не ги закачат. пълни селяни!

  3. Може ли такова нещо!!! Вие вече и на най-невинните ли посегнахте, уруди долни…

  4. малко се предраматизира ситуацията. безспорно, това е ужасно престъпление от най-долен калибър и извършителят заслужава да му се отрежат половина пръсти на ръцете. но докато не го намериш и докато не докажеш, че той го е извършил, просто си викаш на тоя дето духа. И какво по-точно очакваш да направи държавата, а? Да вземем да се вдигнем всички седем милиона и да тръгнем да търсим убиец на делфин ли? Стегни се малко и разсъждавай трезво. Освен това „не знам“ се пише отделно!

  5. Баща ми беше рибар-ниой Рибар не би наранил ДЕЛФИН!

  6. по принцип никой човек не би убил друг, но затворите са пълни.

    .. а и когато алчността срещне скотското мислене, както е в случая с „рибарите“ -разбирай бракониери- в царево ..

  7. Не е само безхаберието и както в случая с местните – шуробаджаначеството. И законите ни са феноменално малоумни и си противоречат един на друг! Преди години дърво падна в/у колата ми в движение. Попитах полицая какъв документ ще ми издаде за застрахователите, а той ми отговори, че няма такъв. Ако аз се блъсна в дървото ще ми напише акт, но на дървото какво да му напише… Имаме и 1000 агенции, службички и ведомства, чиито функции се препокриват и те си прехвърлят отговорността една на друга… Почистете си плажа от умрелите чиновници и може би няма да има убити делфини!

  8. @dijan

    Може би ги разбираш повече нещата, въпреки че едва ли живееш на морето. Рибарите уважават морето (поне по-голямата част) и не биха застреляли делфин. А и не съм виждал рибар да се разхожда с автомат в ръка. По-скоро този делфин е убит от мутрите с яхтите, които се разхождат от плаж на плаж. И които са „ГРАЖДАНИ“ и вероятно са от твоя край. Тъпо е да говориш срещу град и хора, които не познаваш.

  9. idioti.delfinite sa nai-dobrite i chisti sushtestva i horata,koito sa go zastrelqli,ne zaslujavat da jiveqt!!!-((((

  10. …Само животните са чисти по природа, ловът за тях е истинкт, убиват да, -това е инстинкт за оцеляване, докато само това мръсно и жестоко създание ЧОВЕКА смята че да убиеш някого е СПОРТ…просто веселба не мога да се сетя автора но…“ловът не е спорт, в спорта и двете страни трябва да знаят че са в играта“ Болна държава-болна психика-болен народ…

  11. Потресен съм от поредното безумие в жалката ни държава…да застреляш делфин, ей така щото можеш, щото си с пистолет и си много велик. Изрод! С какво едно толкова благородно животно може да предизвика подобен акт??!…непонятно ми е. Наистина! Писнало ми е от такива червей, дето вярват че на тях им е позволено всичко! В т’ва жалко подобие на държава, в което съществуваме (но не живеем), пълно с ня’кви долнопробни изкопаеми, всичко смислено и стойностно изчезва. С всеки изминал ден. Безвъзвратно!…Отвратен съм!!

  12. Нито съм рибар, нито съм местен,
    и не искам да клеветя никого.
    Сещам се обаче, кой(по закон) разполага с автомати в морето-
    бреговата охрана.
    Гадно е.
    Вълнува ме.
    ……………………
    Те, китовете, днес са на изчезване-
    обстрелват ги все още за консерви
    или сами излизат от Морето
    в безмълвен, тих протест срещу „прогреса ни“…

    А знаеш ли, говорели си с песни-
    отнемало им час да кажат името си
    и имали си „Песен на Годината“-
    и даже тъй избирали невестите си!

    А ние ги „ловуваме“ тъй лесно-
    разстрелваме ги с експлозивни копия-
    майки с деца… Направо бесен съм!
    И лъжем се, че се гради „Утопия“…

    И още нещо: (с риск да съм циничен –
    цинизмът е антична философия) –
    Дали „Прощално“ не шептят делфините,
    когато ги избиваме със сопите!??

    п.с. това е всичко, което в момента мога да направя.

    Когато законите се пишат и пазят от хора без Съвест
    таквиз неща се случват
    безнаказано…

  13. и още нещо:
    Братя, Съжалявам!
    Не само че в Живота си видял съм
    повече мъртви делфини
    отколкото Живи…
    но също и че затова мълчам съм
    (и може би- че още съм сред жите)
    но „извинявайте“ НЕ СТИГА
    да оправи-
    това което тук сме натворили
    по „нашето“ Море …и в Океана

    …и да ги спрем-
    дано ни стигнат силите!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.