До две години – още 20 км велоалеи в Бургас

0
 

Сподели

Shares

Кметът на Бургас обеща да бъдат доизградени още поне 20 километра велосипедни алеи в града.

Велоалеи

Първите 8 км велоалеи в Бургас са изградени. „В момента по интегриран градски транспорт проектираме да изградим още 20 км минимум такива. Всички нови улици сме предвидели с архитектите да се включват и изграждането на велоалеи, така че това ще бъде едно от предпочитаните средства за движение в Бургас – екологично, здравословно и приятно, давайки възможност и за добри социални контакти„, каза кметът Димитър Николов по време на провелата се пресконференция по повод предстоящия концерт „Бургас- велосипедният град”, предаде репортер на Радио „Фокус”-Бургас.

Големите лъчове ще започват от к-с „Меден рудник“ и ще стигат до к-с „Славейков“ по разделителната „Стефан Стамболов“ с к-с „Изгрев“ и всички лъчове ще стигат до центъра на града и до Морската градина. „За в бъдеще предвиждаме изграждане на велоалеи между Бургас – Сарафово. Коментирали сме с кмета на Созопол за изграждането на такива по пътя Бургас-Созопол, както и нашите архитекти предвиждат да се изградят велоалеи по локала на бъдещото трасе Бургас-Ветрен. 20-те км по интегриран градски транспорт трябва да станат максимум до две години и половина, така че нямаме много време, а имаме много работа“, каза още Николов.

По думите му през последните години Бургас по много причини и теми започна да се откроява като град за първи път реализирал нещо. „Нека в темата велоалеи, велоспорт, велосипеди Бургас да бъде първият град с най-добра развита инфраструктура в тази тема и да го направим много приятна емоция”, призова Николов.

Той уточни, че тази инициатива е съвместна между община Бургас, велодвижението в града, всички любители на колелата и на бургаската музика. „Нека да създадем едно приятно настроение. Освен че е здравословен, полезен, щадящ екологията на Бургас, този вид транспорт е безопасен. Това следва една национална инициатива да се направи промяна в Закона за движение по пътищата и всички тези теми, които коментираме да влязат по-регламентирано”, каза още кметът.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.