На кино от вкъщи: Environmental Film Festival пусна филми за планетата онлайн

Актуалните филми за планетата са достъпни до края на март на сайта на най-големия филмов фестивал за околна среда в света.

0
 

Сподели

Shares

Международният екологичен филмов фестивал Environmental Film Festival in the Nation’s Capital, провеждащ се ежегодно в САЩ, е водещият фестивал за филми на екологична тематика в световен мащаб. Всяка година през март най-голямото филмово събитие за околната среда в света представя повече от 100 филми за планетата на публиката във Вашингтон. От 1993г. до днес Environmental Film Festival служи на мисията да отдава необходимото внимание на Земята и наболялата тема за ефектите, които дейностите на човека оказват върху околната среда, като ни учи на повече разбиране и отговорност към планетата чрез силните послания на киното.

Поради създалата се ситуация, свързана с пандемията от коронавирус, тази година фестивалът отмени всички събития, насрочени за 12-22 март 2020г. Добрата новина за всички киномани, вълнуващи се от проблемите, свързани с климатичните промени, но и търсещи решения на въпроса какви са начините да помогнем в опазването на околната среда е, че фестивалът премина във виртуална форма, позволявайки ни да гледаме избрани шедьоври на зеленото кино от селекцията си за 2020г. онлайн.

В тазгодишната селекция на фестивала влиза и българско попълнение, а именно – носителят на „Златна Роза“ (2018) за най-добър късометражен филм „Гората на Димо“ на режисьора Христо Симеонов. Лентата разказва за Димо, горски стражар от подбалканско село, налагащ собствени правила в гората, която пази. За да печели пари, заедно с кмета на селото Димо редовно организира незаконна сеч. Но при една от нелегалните сделки горският пазач попада в много деликатна ситуация.

„Гората на Димо“, както и много други филми за планетата, селектирани за тазгодишното издание на Environmental Film Festival, може да гледате до края на март онлайн тук.

Силните послания на лентите ни напомнят за сериозните екологични проблеми, пред които сме изправени днес и за последиците им за нас и за средата, в която живеем. Същевременно филмите за планетата, подбрани от Environmental Film Festival ни показват и смелите, положителни примери в търсенето и намирането на решения за преодоляване на екологичните заплахи в световен мащаб.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.