GeoGuessr или намери се изгубен на непознато място по света, без да излизаш от вкъщи

Безконтактното пътешествие около света

0
 

Сподели

Shares

Усложнената здравна обстановка изисква от всички ни да разберем сериозността на положението и безпрекословно да спазваме мерките за безопасност. Една от тях е да ограничим контактите си с другите до необходимия минимум като прекарваме повече време вкъщи.

Вместо обаче да се поддаваме на излишна паника, скролвайки из социалките, можем да инвестираме времето си в далече по-приятни и успокояващи дейности – например виртуалните пътешествия.

Редица музеи по света и у нас вече предоставиха възможност да бъдат разглеждани онлайн, но освен тях в мрежата можем да попаднем и на един истински виртуален бисер за почитателите на пътешествията и ориенторането – GeoGuessr.

Да се събудиш на непознато място

GeoGuessr е браузърна игра, разработена през 2013 г. от шведския програмист Антон Вален, запален почитател на Google Street View, който решава да добави към приложението игрови елемент.

Играта е базирана именно върху картите на Google Street View, като играчът буквално се събужда на произволно място на планетата, без каквито и да е подсказки къде точно е попаднал. Целта е, придвижвайки се свободно из виртуалното пространство и използвайки само визуалните ориентири от заобикалящата среда, да познае възможно най-точно началната точка.

Играта е разделена на 5 рунда, включващи 5 различни локации по целия свят, обходени от автомобил на Google. Освен Street View, където се случва действието, играчът разполага единствено с компас и мащабируема карта на света, върху която да нанесе предполагаемото си местоположение когато е готов.

Точките от всеки рунд зависят от акуратността на предположението и варират от 0 до 5000, ако сте познали местоположението си с точност до 150 м. Максималният брой точки за една цяла игра е 25 000.

Рейтинг системата на играта разполага с класация на достиженията и значки за различни заслуги, а сред новите функции са избор от тематични карти с подбрани дестинации (включително и такива от България), игра за време и игра с приятели (за платената версия).

Ориентиране в неизвестното

Признаваме си, част от екипа на 360 сме тотални фенове на тази игра, заради възможността, макар и виртуално, да тестваме знанията си по география и уменията ни да се ориентраме. А за най-зарибяващо намираме именно липсата на каквито и да е допълнителни помагала, освен тези от заобикалящата ни среда.

В помощ на виртуалния пътешественик тук се явяват „улики“ като пътните знаци, посоката на автомобилното движение, видът на преобладаващата растителност, ландшафните форми и дори посоката, от която грее слънцето.

В зависимост от личните амбиции на играча локализирането на точната позиция понякога може да отнеме дори час, което превръща играта за време в истинско предизвикателство.

Жокер: Когато определите страната или континента и сте попаднали на пътен знак с номерацията на някое главно шосе, можете да се възползвате от картата за предположения като го издирите върху нея – намерите ли го, другото е лесно.

Жокер 2: По традиция Google Street View блърва различни знаци, регистрационни номера и т.н. „чувствителна информация“, но при прецизно подбиране на зрителната точка, по-отдалеч, можете да попаднете на тяхната нецензурирана версия, която да ви послужи като ориентир.

Балкански жокер: Безплатната версия дава възможност за една игра от 5 рунда на ден, но логването с различни гугъл акаунти ви дава право на толкова игри, колкото акаунта използвате. Въпреки това едва ли ще имате сили за повече от две-три игри, заради продължителността им.

Бенефити: В извънредно положение или не, GeoGuessr е полезна възможност да задобреете с картата на света, да опознаете далечни страни и е чудесна демо версия на бъдещи екскурзии, инспирирани именно от „геймплея“.

Играйте оттук: geoguessr.com

ВИЖТЕ ОЩЕ: Най-зарибяващите видео игри с екстремни спортове ever!

 

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.