Red Bull X-Alps 2011

0


Дата на събитието: 17.07.2011

Сподели

Shares

Athlete: Event Participant; Event: Red Bull X-Alps; Discipline: Paragliding; Photocredit: (c)Olivier Laugero/Red Bull Photofiles; Location: Mattertal, Switzerland

Тазгодишното издание на едно от най-големите приключения Red Bull X-Alps започва на 17.07 – неделя. След невероятната победа с рекордно време от под десет дни за покриване на над 800 километровата дистанция на Кристиян Маурер в последното издание през 2009, в предстоящата надпревара се очакват още по-предизвикателни постижения. Организаторите ни предлагат отново да наблюдаваме (и в реално време на сайта на Ред Бул) тридесет от най-добрите атлети в света, надпреварващи се с времето през Алпите, за да изминат 864-те км от старта в Залцбург до финала в Монако.

Athlete: Red Bull Sky Dive Team; Event: Red Bull X-Alps; Photocredit: (c)bergermarkus.com/Red Bull Photofiles; Location: Salzburg, AustriaAthlete: Christian Maurer; Event: Red Bull X-Alps; Discipline: Paragliding; Photocredit: (c)Vitek Ludvik/Red Bull Photofiles; Location: Gaisberg, Salzburg, Austria

Още с първото си издание през 2003 г., Red Bull X-Alps спечели славата на едно от най-тежките изпитания за човешките възможности и умения в областта на летенето и не само. Надпреварата е много повече от традиционно състезания по парапланеризъм или трекинг за време. Разстоянието, което трябва да изминат участниците, прекосява целите Алпи – от Залцбург, Австрия до Монако в продължение на 818 км*. Дистанцията може да бъде измината с летене или трекинг. Всеки състезател сам избира маршрута, по който да се придвижва и го следва с помощта на GPS, като по пътя има задължителни, предварително определени контролни точки. Биваци няма – нощува се по върховете или склоновете, като единственият критерий за избор на място е, то да бъде удобно за излитане на следващата сутрин. В случаите, когато условията не позволяват да се лети, на участниците е позволено да се придвижват единствено пеша, носейки цялата си екипировка, достигаща 15 кг на гръб. Състезанието е надпревара с времето и изчакването на подходящи условия за полет невинаги е възможно.

Затова, освен добри пилоти, участниците трябва да са и в изключителна физическа форма за пешите преходи. Всеки от отборите включва пилот – състезател и един помощник, който се грижи за подсигуряването на храна, екипировка, резервни части, информация или прогнози за времето. Помощникът следва състезателя по трасето, но може да използва само наземен транспорт. Ден и нощ, в слънце и сняг, надпреварата не спира, докато един от участниците не достигне финала.

Athlete: Lloyd Pennicuik; Event: Red Bull X-Alps; Discipline: Paragliding; Photocredit: (c)Jon Nash/Red Bull Photofiles; Location: Grossglockner, Austria;

Red Bull X-Alps се провежда на две години. В първото издание се включват седемнадесет състезатели от цял свят, а в последното от 2009 г. тридесет. Интересен е фактът, че и в четирите състезания, провели се до момента, първото място печели швейцарец. Особено оспорвана е надпреварата през 2007 г., когато на финала, само с няколко часа разлика пристигат Алекс Хофер (Швейцария) и Тома Коконеа (Румъния). Първият е прелетял 900 км и изминал пеш 588 км, а вторият – летял едва 330 км и вървял или тичал цели 1000 км. Хофер е първи две поредни години, но в последното издание на състезанието е изместен от дебютанта Кристиян Маурер, отново от Швейцария, който успява да измине разстоянието от Австрия до Монако само за девет дни. Неслучайно Ханс Арх, създател на надпреварата и бивш професионален пилот казва: „Red Bull X-Alps е много повече от просто прелет над Алпите – това е приключение, експедиция и в същото време – състезание“.

* Маршрутът се променя в различните издания и съответно дистанцията варира. Разстоянието е дадено за идеален маршрут по права линия.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.