8 сноуборд истории от 0 до 8000 м с Владимир Павлов: Първи стъпки

Владимир Павлов за пътя, сноуборда, Манаслу и още нещо

 
0

Владимир Павлов – търсач на силни усещания и първият българин, спуснал се със сноуборд от осемхилядник.  Историческият момент се случва на 26.09.2019 г., по склоновете на връх Манаслу – осмият най-висок връх  на планетата. Спускането, Влади извършва без кислород, а дъската, която кара е на българската марка VP Snowboards, създадена от него.

Специално за юбилейния брой Зима 2019 на списание 360 Влади написа осем вдъхновящи истории – за живота му като сноубордист, за пътя към най-високите върхове на Европа и света и колко е важно да заставаш зад мечтите си. Предлагаме ви първата от тях:

За началото

Нашите ме качват на ски още в най-ранна детска възраст. Помня, че се забавлявах, но беше и малко като задължение пред баща ми. Най-яркият ми спомен от тези години са ваканциите ни в Пампорово и село Стойките в Родопите, където вечер имаше такива звезди, каквито може би само на Ленин съм виждал в последствие. Бях и твърде малък, за да имам собствено отношение към ските, но планината и тия родопски села с техните самобитни и добри хора, които дори не ни искаха пари за престоя, оставиха дълбока следа в мен. Това се случва през 80-те.

Снимка : личен архив
Снимка : личен архив

По-късно, в началото и средата на 90-те се пренесохме на каравана паркинга на Боровец под хотел Ястребец и там изкарахме страхотни години с много преживявания и ски, а също и с приятели, някои от които и до ден днешен са такива. Някъде тогава на българската сцена се появи сноубордът и преди мен вече имаше някои пионери, включително един авер на баща ми, който много ни навиваше да започнем и ние. Така през сезон 94-95 се сдобихме с дъска Kneissl Pipestar 160 см 1990 г. с твърди автомати. Баща ми се понаучи с нея за 2-3 дни, а после ми я връчи и каза, че било супер. С няколко съвета и с моите оранжеви страшно твърди ски обувки Lange, които всички сигурно помнят се качих в кабината на Боровец с борда в ръка.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Българската сноуборд история

На първите 20 метра от писта Ястребец се пребих и си счупих ръката. Това, типично в мой стил, така ме нервира и мотивира, че казах на всички, а и на себе си, че ще го науча тоя спорт, каквото ще да ми коства. След 20 дни, против волята на докторите, си свалих сам гипса от ръката, сложих една шина и се качих на същата кабина, но вече с нова дъска Nidecker Rave 160, с твърди автомати step-in и с твърди обувки, но предназначени за борд.

Със същите знания като преди и с няколко съвета от бащата започнах да се мъча сам по Ястребеца. Помня, че направих 3 или 4 спускания на кабината от сутринта до вечерта – тогава други лифтове там нямаше, а да се кача на влек бе немислимо. Те бяха повече по задник, глава и колене, отколкото на дъската. Нямах нито един нормален завой и не ми беше ясно как да направя такъв. Прибрах се в караваната напълно разглобен и заспах.

На следващия ден нищо ми нямаше, пак взех дъската и пак в кабината, отново сам. Утрото бе ясно и слънчево, а пистата перфектно обработена за онова време. Първите 300 метра същата драма, същите страхове и същите грешки като предния ден. Като се отвори пистата по-надолу и като стана малко по-полегата, пуснах дъската да върви напред и не знам точно как, но започнах да завивам с големи изписани завои… и да летя.

Снимка: личен архив

Никога няма да го забравя, защото този момент промени живота ми напълно и завинаги. Още на първия завой знаех дълбоко в себе си, че това е моето нещо. От тогава мина много време и много вода изтече, но едно си остана същото като в ден първи – удоволствието от хубавия завой с дъската. Това невероятно усещане за свобода!

Как се развива любовта на Влади към сноуборда и кои са любимите му места за каране в България вижте в следващия материал от поредицата “За българските планини и сноуборда”

 

Новият Юбилеен брой на Списание 360, пристига при вас с над 20 вълнуващи теми от света на приключенията, а за да направим четенето му интерактивно, към него добавяме и 38 ваучера за спиращи дъха преживявания и екипировка, на обща стойност 2028 лв!

 

 

   

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.