За застраховките и екстремните хора

Какво е важно да знаем, ако се занимаваме с екстремни спортове и искаме да си спестим разходи при инцидент

2
 

Сподели

Shares
Застраховки Parana
Снимка: Pixabay.com

Все повече хора започват да се занимават любителски или професионално с екстремни спортове. Според статистиките, това са общо над 150 млн. души в цял свят. Неминуемо и съвсем логично тази тенденция се отразява и на увеличения брой на инцидентите, свързани с тези спортове. В световен мащаб екстремните спортове са довели до над 4 млн. инцидента за 11 години и се свързват с около 40 хил. наранявания на главата и шията годишно.

Същевременно, независимо дали става въпрос за тежък, лек инцидент или просто за акция по издирване на пострадал, много от потърпевшите се оказва, че нямат застраховка, която да покрие разходите им, особено щом се касае до последваща медицинска помощ. Причината е проста – повечето застрахователни компании са поставили екстремните спортове в списъка си с изключения или пък покриват само разходите за спасителната акция и първа долекарска помощ на място.

Така излиза, че именно любимите на повечето от нас активности, при които има повишен риск от инцидент и заради които е най-вероятно да ни потрябва обезщетение, могат да не са добре обезпечени със застраховка.

Застраховки Parana
Снимка: Pixabay.com

Но, както се казва „Don’t panic“. На никого не искаме да препоръчваме да спира да прави нещата, които обича и му дават онзи леко налудничав блясък в очите.

Това, което можем да направим обаче, е да ви дадем няколко прости съвета, отговаряйки на три важни въпроса, които е полезно да си зададе всеки един от нас.

Целта им е да ви помогнат да разберете коя застраховка би ви била полезна за екстремни и приключенски спортове, какво да прочетете, за какво да внимавате, какви разходи биха и какви не биха ви се покрили, както и какво е важно да знаете, ако настъпи инцидент. И не на последно място – умната и носете каски, само така ще има по-малка вероятност да не си ползвате застраховките.

Каква застраховка покрива любимият спорт?

Застраховките, които трябва да търсим са т.нар. Туристическа или Планинска.

Повечето застрахователи позволяват добавянето на екстремни спортове, но това трябва да се упомене изрично. Независимо кой каква застраховка иска да направи, компанията е длъжна да му предостави предварително документ с общите и специални условия, в който подробно е описана услугата, кога е валидна тя, какво включва и какво изключва, с какво покритие е и т.н.

Изчитането на въпросния документ не би трябвало да отнеме повече от 10 минути, което е нищожно кратко в сравнение с часовете, които всеки от нас отделя, избирайки си новия чифт ски, следващото колело или парапланер.

Какви разходи е важно да покрива застраховката?

Следващата стъпка, ако се окаже, че нямаме подходяща застраховка за екстремни спортове, е да открием такава и да научим какво включва тя.

Всеки един от нас е добре да си даде сметка какви неблагоприятни събития могат да се случат при спортовете и приключенията, както и какви разходи би си следвало да се покрият от застраховка.

При инцидентите, при които има риск някой да пострада физически, често се започва с издирване или локализиране. Следва първа долекарска помощ и ако се налага – транспортиране до лечебно заведение. Там обикновено се оказва лекарска помощ, после има лечение и рехабилитация, ако са назначени.

Застраховки Parana
Снимка: Pixabay.com

Полезно е да знаем, че разходите, които биха коствали най-много, обикновено са за последващата медицинска помощ. Важно е да се отбележи, че планинските и туристически застраховки в страната покриват единствено и само разходи за спасителна акция и оказаната на място първа долекарска помощ.

Parana е единствената туристическа застраховка в България, която покрива и последващи медицински разходи. Това означава, че могат да ви бъдат възстановени и разходите за операции и други интервенции, направени в болница, както и за последващо лечение и рехабилитация.

Често този тип разноски се оказват далеч по-голяма сума от нужната за помощ на място и затова е важно да им обърнем специално внимание и да се уверим, че имаме застраховка, която да ни осигури частично или пълно покритие.

Знаем ли предварително как се действа със застрахователя в случай на инцидент?

В голяма част от случаите, когато някой пострада, четенето на документи и общи условия съвсем не е първото нещо, което му идва наум. Много често обаче, когато хората се сетят, че трябва да видят общите условия на застраховката, те вече са изпуснали важни срокове и няма смисъл да го правят.

Затова е изключително важно да сме запознати с условията, при които се съобщава за инцидент, за да важи застраховката. Те би трябвало да са посочени в полицата (частта „Взаимоотношения при настъпване на застрахователно събитие“) и от тях ясно да се разбира на кой имейл или телефон и в какъв срок трябва да дадем информация. Сроковете обикновено са в рамките на около пет дни от настъпването на инцидента и затова е важно да ги имаме предвид.

Защо Parana?

 

Застраховки Parana
Снимка: Pixabay.com

Parana е иновативна туристическа застраховка. Това означава, че тя важи не само в планините, но и на територията на цяла България. Тя покрива инциденти, свързани с дълъг списък от екстремни спортове и хобита, каквито са:

  • Лов
  • Извънпистово каране (фрийрайд)
  • Планинско колоездене (маунтин байк)
  • Маунтинбординг
  • Скокове с крилат костюм (бейс джъмпинг)
  • Ходене по въже или лента (слаклайн)
  • Зорбинг
  • Сандбординг
  • Скално катерене (вкл. боулдър)
  • Парапланеризъм
  • Парашутизъм
  • Делтапланеризъм
  • Висш пилотаж
  • Бънджи
  • Скачане с кокили (бокинг)
  • Екстремно пого
  • Скокове от основа (B.A.S.E.)
  • Паркур
  • Скейтборд
  • Лонгбординг
  • Фристайл скутеринг
  • Ролер дерби
  • Улични шейни
  • Рафтинг
  • Гмуркане
  • Други занимания, съответстващи на степента на риск на изброените.

Parana е насочена към основните разходи, които биха настъпили инциденти с екстремни спортове. Нейните покрития са съобразени с най-често срещните и важни разходи като спасителна акция и лекарска помощ.

Всички видове застраховки Parana имат еднакво покритие, като се поемат реално направени разходи с лимит до 6000 лева на база представени разходни документи.

Застраховки Parana
Снимка: Pixabay.com

Покритието на застраховката може да включва спасителни разноски (вкл. хеликоптерна акция, когато това е възможно), медицински разноски и репатриране.

Тя може да покрива и допълнителни рискове като смърт вследствие злополука, трайна загуба на работоспособност над 10%, както и кражба на екипировка чрез взлом, ако тя се е намирала в затворено, заключващо се помещение.

Имате възможност за избор на дни, в които да важи застраховката и които се избират от календара на уебсайта на Parana.

Пълният пакет осигурява покритие през цялата година. По този начин можете да изберете оптималния вариант за себе си.

Можете да сключите и платите застраховката изцяло онлайн, бързо и лесно чрез официалния сайт на услугата.

А сега имате възможност да се възползвате от 10% отстъпка от редовната ѝ цена при сключване, като използвате промо код “360”.

Сподели

Shares

2 КОМЕНТАРИ

  1. Към момента в България няма такава услуга…без значение дали застраховката го потдържа или не….

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.