Откривателят на „Титаник“ ще издирва останките от самолета на Амелия Еърхарт

Eкспедицията на Робърт Балард ще опита да разкрие една от най-големите авиационни мистерии

0
 

Сподели

Shares
Амелия Еърхарт
Амелия Еърхарт

Една от първите жени авиатори Амелия Еърхарт и нейният ко-пилот Фред Нунан изчезват над Тихия океан на 2 юли 1937 г. по време на околосветски полет. Техният самолет Lockheed Electra 10E така и не е намерен, а причините за инцидента остават неразгадани и до днес…

Междувременно прочутият изследовател и подводен археолог Робърт Балард се готви за поредната си експедиция, която да внесе светлина около изчезването на Амелия Еърхарт и Фред Нунан.

Амелия Еърхарт
Робърт Балард

На 7 август Балард и неговият екип ще отплават от остров Самоа за Никумароро, необитаван атол в южната част на Тихия океан. Никумароро е последното известно място от траекторията на полета, намиращо се на около 350 морски мили (648 км) от остров Хауланд, следващото място за зареждане по маршрута.

При предишни изследвания на района са открити човешки останки и метални отломки, за които има съмнения, че принадлежат на двамата авиатори и техния самолет.

Амелия Еърхарт
Lockheed Electra 10E, с който Амелия Еърхарт и Фред Нунан изчезват над Тихия океан

Съществуват различни теории за инцидента, като според най-разпространената при излитането си от Лае, самолетът не е зареден догоре, горивото свършва преждевременно и летците потъват в океана.

Цялата експедиция на Балард ще бъде щателно заснета от екип на National Geographic и ще бъде излъчена в специално предаване на 20 октомври. Дали изследователят, открил останките на „Титаник“, „Бисмарк, и много други потънали съдове ще развенчае митовете около изчезването на Амелия Еърхарт, остава да видим.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.