Как да се предпазим от мълнии, когато сме сред природата?

Разказва експертът по мълниезащита Ернесто Нориега Стефанов

0
 

Сподели

Shares

Всички знаем, че шансът да бъдеш поразен от мълния е доста малък, но това не е точно така, когато говорим за хора, които прекарват по-голям част от времето си на открито. Когато сме сред природата и особено през лятото, гръмотевичните бури могат да ни застигнат и тогава е добре да не рискуваме да бъдем изпепелени от небесната стихия – още повече, че лесно можем да избегнем това. За да ви дадем най-точните съвети как да направите това, поканихме експерта в тази област – Ернесто Стефанов. Ето какво сподели той с нас.

Мълния
Снимка: pixabay

Как да се предпазим от мълнии, когато сме сред природата

Казвам се Ернесто Нориега Стефанов и съм експерт по мълниезащита. Искам да споделя с вас малко от моя опит в тази област. Много от вас отпускат напрежението и се зареждат с енергия, като прекарват време в природата. Някои карат колело, други се катерят по планини, трети играят голф, яздят коне, а четвърти летят с парапланер. Вероятността да ви порази мълния по време на тези занимания е едно на един милион, но все пак съществува и е добре да знаем как да я избегнем.

Ернесто Стефанов
Ернесто Стефанов

Ето някои основни съвети за това как да се предпазим от това явление. Mерките, които можете да вземете, ще разделя на четири нива на защита и действие:

Ниво 1. Ако планирате дейности на открито, осведомете се предварително за метеорологичната прогноза за времето на мястото, на което желаете да отидете. Избягвайте зони, за които се предвиждат мълнии.

Ниво 2. Използвайте правилото „30-30”, за да намерите подходящо място за защита. То се състои в това да преброите преминалите секунди след като видите светкавица и преди да чуете гръм. Ако времето е по-малко от 30 секунди, незабавно потърсете сигурно място, за да се скриете.

Ниво 3. Трябва да вземете допълнителни мерки, когато има заплаха от мълнии. Например, да избягвате излизането от сграда на открито (двор, градина), а в случай че не намирате място да се скриете, можете да влезете в метален автомобил.

Ниво 4. В случай че не се изпълнят посочените по-горе съвети, избягвайте открити полета и самотни дървета. Ако все пак намерите само едно дърво, застанете със събрани крака, прилепени към гръдния кош на най-малко един метър от дънера на дървото, без да поставяте длани на земята.

Ако е възможно, избягвайте следните места, които предоставят много ниска степен на защита:

  • Сгради, отдалечени от други сгради.
  • Палатки и временни жилища в населени зони.
  • Открити или неметални моторни превозни средства.
  • Самотни дървета, телекомуникационни или енергийни кули, ел. стълбове
Мълния
Снимка: pixabay

Ако трябва да останете на място с висок риск от мълнии:

  • Потърсете ниски зони – места за подслоняване и подслони в ниски зони, като избягвате сгради без подходяща защита и издигнати подслони. Ако трябва да избирате между склон или подножие на хълм, останете в подножието. Потърсете гори, но не стойте близо до изолирани дървета.

Доста хора вярват, че мълниите не могат да се появят без дъжд или когато небето е чисто, но това не е така. Купесто-дъждовните облаци са свързани с бури. Поради формата им се създават електрификационни механизми в тях, които могат да доведат до образуване на мълнии. Макар да е вярно, че механизмите на електрификация и валежи могат да се сблъскат помежду си, те всъщност са независими механизми с местно влияние. Това означава, че в определена зона на облак може да има натрупване на електрически заряд, достатъчен да се получи светкавица, докато валежите все още не са в зряла фаза или може да се случи в различна област. Освен това съществуват и други механизми, които също могат да причинят натрупване на електрически заряд при определени условия. Вследствие на тази електрификация може да се появи мълния. Примери за такива други механизми могат да бъдат:

  • Пясъчни бури, където триенето на пясъчните частици причинява електрификация.
  • Изригвания на вулкани поради високите температури.
  • Промени в качеството на въздуха, дължащи се на локално или транспортно замърсяване на въздуха, както и на някои йонизационни процеси, които се развиват в планински райони или на високи съоръжения под въздействието на електрически полета.

Всичко това означава, че, въпреки че мълниите са по-често срещани при дъждовни условия, те могат да се появят без никакви признаци за валежи. Така че не забравайте, че вашата безопасност и живот трябва да е на първо място!

Детектори на гръмотевични бури и мълнии

При появата на електрически зареден облак, естественото електрическо поле на земята се увеличава многократно и се създава предпоставка за гръмотевици, особено при изпъкналости на географския релеф като хълмове, дървета и къщи. При занимания на открито като състезания, фестивали, концерти, излети и др., можете да избегнете риска от поразяването от мълнии чрез специални уреди. С детекторите на гръмотевични бури и мълнии DEROMAS и PREVISTORM ще имате възможност да предпазите хората и техниката от тези унищожителни природни явления.Детектор на мълнии

Преносим детектор на гръмотевични бури и мълнии DEROMAS

DEROMAS е малък и с достъпна цена детектор на мълнии, който известява предварително приближаването на буря, която може да се намира на разстояние до 64 км. Звуковата аларма се включва при мълния, а съответният LED индикатор показва на какво разстояние се намира – 39-64 км, 19-39 км, 10-19 км или на 10 км. Може да се проследи в реално време мълниеносната дейност в радиус от 64 км, знаейки на какво разстояние в последните две минути е имало мълния. При използване на функцията „включен със звук“, детекторът DEROMAS известява за наличието на мълния със звуков сигнал, едновременно със светването на съответния индикатор. DEROMAS използва данните от последните пет минути, за да определи дали бурята се приближава или отдалечава. DEROMAS е предназначен за използване на открито. Работи с две батерии ААА до 100 часа.

Детектор за мълнии

Статична система за предупреждение от гръмотевични бури и мълнии PREVISTORM®.

The PREVISTORM® Thunderstorm Warning System е система за известяване на повишен риск от мълнии и гръмотевици. Чрез методи и алгоритми за изчисляване на интензивността на атмосферното електрическо поле, тя сигнализира за повишаването и понижаването на риска от мълнии и гръмотевици. Функциите, контролиращи алармите, както и инсталирането на място са изцяло приспособими към специфични местоположения. С тази система, която може да се интегрира в други компютърни системи, предупреждава за възможни мълнии и гръмотевици преди да се появи първата светкавица. Тя е изключително прецизна в изчисленията и следи интензитета на електростатичното поле и вариращите му нива. Може да засече гръмотевичен удар в радиус от 20 км. Някои модели имат вградена функция за обезледяване и превенция на замръзване.

Видео реклама:

За повече информация посетете: paradise-electric.eu/bg Paradise Electric logo

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.