Днес е Международният ден на йога

Той ще бъде отбелязан по целия свят

 
0

Сподели

0Shares
0 0 0

Днес, 21 юни, отбелязваме Международния ден на йога. Тази година той ще се празнува на живо онлайн в YouTube и Фейсбук от 10:30ч.

Датата 21 юни е избрана и обявена официално от ООН за Международен ден на йога (МДЙ) през 2014 г. Това е денят на лятното слънцестоене, в който има най-продължителна дневна светлина през годината. Оттогава, този ден събира хора по целия свят, които изследват, изучават и практикуват древната дисциплина, както и тези, които искат да научат повече, или да се запознаят с йога за първи път, на общи практики, конференции, семинари и други събития.

Това е шестото издание на празника, който акцентира върху ползите за тялото и съзнанието от практикуването на йога. Тази година той ще бъде отбелязан в 38 населени места в страната, включващи най-големите ни градове, редица по-малки и едно село. На този ден онлайн ще станат достъпни различни йога практики и лекции, които ще свържат йога с нуждите на днешния ден. Тази необходимост вече се осъзнава от редица съвременни научни дисциплини и практики, като медицина, психология, спорт.

Темата за Шестия международен ден на йога е „Ghar ghar se Yoga – Йога от дома“.

Онлайн програмата ще стартира на 21.06 от 10:00 часа на фейсбук страница India in Bulgaria (Embassy of India, Sofia) и на YouTube Канал на посолството на Република Индия.

Чествания ще има на различни точки по света, с цел все повече хора да се запознаят с практиката и положителните ѝ ефекти.

Произход на йога

Йога е древна практика, която води своето начало от Индия. Самата дума произлиза от санскрит и означава “да свържа/обединя”, символизирайки връзката между тялото и съзнанието.

Международен ден на йога
Photo by Eneko Uruñuela on Unsplash

Сподели

0Shares
0 0 0

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.