Световните Серии по Скайрънинг: Силно начало за България

Дизела, Антония Григорова и Мария Николова демонстрираха воля за победа

 
0
Скайрънинг България
снимки: © MRSWS, transvulcania, KodzhaKaya, ShoFujimaki, Masatake Chiba

Новият скайрънинг сезон е вълнуващ факт, считано от 15.05.2019 г. Стартът на световните серии беше даден в Япония с началото на Mt AWA Skyrace – най-техничното тамошно състезание, с трасе от 33 км и денивелация повече от 2400 м.

България бе представена от Кирил Николов-Дизела, който завърши пети, с време 2 часа 6 минути и 22 секунди, само няколко минути след победителя Руй Уеда от Япония. Обратно у нас, Дизела сподели:

Нямах никакви очаквания след миналогодишния сезон. Имах добра подготовка и бях тренирал много през зимата, но ми липсваше силна увереност. За щастие нещата изглежда вървят в посоката, която искам.

А посоката е Франция, където на 19 май ще се състои следващия старт за нашенеца. На състезанието SKYRACE® DES MATHEYSINS, чието трасе е с дължина от 27 км и около 1900 м денивелация.

Скайрънинг България
снимки: © MRSWS, transvulcania, KodzhaKaya, ShoFujimaki, Masatake Chiba

Дамска България също има с какво да се похвали. Антония Григорова стартира сезона на Канарските острови в легендарното състезание Transvulcania, isla de La Palma, считано за едно от най-трудните в света. Тази година по 74-километровото трасе с над 4350 м денивелация стартираха 3600 участници, а Антония се нареди на 14-о място с време 10 часа и 5 минути:

Миналата година завърших на 13 позиция в Генералното класиране, което ми дава право тази година да стартирам в елитната група. Конкуренцията в Transvulcania бе на изключително високо ниво, а трасето преминава през голяма част от вулканите на острова, поради което почвата бе предимно песъчлива и камениста. Това ми създаде затруднения и ми попречи в последната част на състезанието да успея да поддържам добра скорост. Въпреки тези несгоди, успях да финиширам на 14-то място, което беше извън моята цел топ 10, но съм доволна от времето предвид началото на сезона.

Реклама - RedBull Moreni Challenge 2019


Антония ще има възможност да покаже още от способностите си на следващия си старт за Livigno Skymarathon в Италия през Юни.

Скайрънинг България
снимки: © MRSWS, transvulcania, KodzhaKaya, ShoFujimaki, Masatake Chiba

Първото скайрънинг състезание у нас пък се проведе на 12 май край село Билка в местността Коджа кая. Победител по 42-километровото трасе с денивелация от 2600 м стана Мария Николова, която финишира за 5 часа и 12 минути. Само 8 минути по-късно финишира и победителят при мъжете Камен Недков.

Борбата за второто място при жените беше изключително жестока. Денка Абрашева и Гергана Малчева премериха сили, като Абрашева се оказа с 4 миунти по-бърза и завърши трасето 6 часа и 44 минути. При мъжете тройката допълниха Румен Стаматов (5:35 ч.) и Ясен Дудин (5:45 ч.).

Скайрънинг България
снимки: © MRSWS, transvulcania, KodzhaKaya, ShoFujimaki, Masatake Chiba

Красимир Стефанов от екипа на “Коджа кая” сподели:

Трасето е силно технично, но доста състезатели го подценяват, поради факта, че планината е сравнително ниска. На старта застанаха 88 участника, 66 от тях завършиха, а само 51 се вместиха в контролното време. Метеорологичната обстановка беше много динамична. Вечерта преди състезанието валеше силен дъжд. На сутринта в ниската част на трасето се бе образувала мъгла. Тичайки по трасето, състезателите постепенно се издигаха над мъглата, което създаде онова усещане, което всъщност е Скайрънинга – да бягаш над облаците.

Следващото състезание от Държавния календар е Пирин Скайрън и ще се случи на 30 Юни 2019г.

Повече за българския шампионат по Скайрънинг, календар и класирания, може да следите на сайта на Българската скайрънинг федерация.
Повече за Световните серии по Скайрънинт, календар и класирания, следете на skyrunnerworldseries.com.

   

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.