Атанас Скатов и Стефан Стефанов изкачиха Кангчендзьонга (Обновена)

Българските алпинисти са стъпили на върха тази сутрин

0
 

Сподели

Shares
Кангчендзьонга
Снимка: highhimalayan.com

Двамата български алпинисти Атанас Скатов и Стефан Стефанов изкачиха третия по височина връх в света – Кангчендзьонга тази сутрин!

Скатов е достигнал до осемхилядника в 04:43 ч. след 15-часов преход. Информацията за другия ни сънародник Стефан Стефанов е по-малко, но по последни данни и той е бил на върха.

Българите са част от експедиция, която се състои от общо 23-ма алпинисти, като всеки един от тях успешно е достигнал осемхилядника.

Към този момент информацията е, че групата слиза надолу, а целта е възможно най-бързо да достигне до 7000 м.

Атанас Скатов

След успешното изкачване на Кангачендзьонга, в плановете на Атанас Скатов за тази година влизат върховете Гашербрум I и II, към които ще отправи през юни.

Кангчендзьонга е седмият осемхилядник, на който българският алпинист се извисява. Към момента той е изкачил Еверест (2014 и 2017), Манаслу (2015), Анапурна и Макалу (2016), Лхотце (2017), както и Чо Ойю (през май 2018), до който достигна без наличието на допълнителен кислород и помощта на шерпи.

Припомняме ви, че Атанас Скатов е и първият българин, изкачил най-високите върхове на всички седем континента.

Атанас Скатов

Стефан Стефанов

Преди почти една година адвокатът по професия Стефан Стефанов изкачи Еверест и се превърна в 14-ия българин, стъпил на покрива на света.

Стефан Стефанов и Боян Петров
Снимка: Стефан Стефанов

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.