OMNIBOT: революционният български робот за хора с гръбначни увреждания

Когато приемеш предизвикателството на съдбата

1
 

Сподели

Shares

„Трябва да има нещо много специално относно границите на Вселената. И кое е по-специално от твърдението, че няма граници? Не бива да има граници и за човешките усилия. Всички сме различни. Колкото и лош да изглежда животът, винаги има нещо, в което да успееш. Докато има живот, има и надежда.“ – Стивън Хокинг

Любомир Василев е социален предприемач, мечтател и баща на 5 деца. След нелеп инцидент неговата съпруга наранява гърба си и това довежда до параплегия. Параплегията е увреждане на гръбначния мозък в гърба и засяга движението и усещането в краката. Любомир приема хвърлената от съдбата ръкавица и вместо да се отчая, заедно с няколко свои съмишленици полага началото на I Rise Mechanics 357. Компанията, която създава едно революционно средство в помощ на хората с двигателни увреждания – OMNIBOT.

iRise Mechanics

Причините

Сблъсквайки се от първо лице с ежедневието им, Любомир бързо разбира, че един от основните проблеми е седналото положение, което те заемат почти през цялото време. То води до редица вторични усложнения като възпаления на отделителната система, декубитални рани, проблеми в сърдечно-съдовата система и респираторни заболявания.

Освен това хората с двигателни увреждания се нуждаят от адаптирана среда, за да извършват ежедневните си дейности – адаптирани кухни, бани, специализирани автомобили… Друг производен проблем са ограничените социални контакти и силната зависимост от близките им.

За да бъдат максимално независими, тези хора се нуждаят от роботизирано помощно средство, което да им позволи отново да се изправят…

OMNIBOT

iRise MechanicsOMNIBOT е създаден изцяло от българи и е абсолютна иновация не само на нашия, но и на световния пазар. Той е първото по рода си вертикализиращо помощно средство, което е способно да се движи във всички посоки, включително и странично, притежава нулев радиус на завъртане и осигурява лесен трансфер от и към ринговата количка, домашните мебели или автомобил.

Едно от основните му предимства е, че той позволява най-широк работен обхват на ръцете при достигането на високи рафтове и трудно достъпни отдалечени предмети, необходими при ежедневното самообслужване.

Два пъти по-лек от другите устройства в своя клас, OMNIBOT е и достатъчно компактен, за да се транспортира по-лесно.

Екипът

Към Любомир Василев в I Rise Mechanics се присъединяват още главният механик от рали Дакар 2012 Димитър Ортаков – Омбрето, и софтуерният инженер Данаил Иванов. Тримата заедно създават уникалните във всяко отношение конструкция, механика и софтуер на OMNIBOT.

iRise Mechanics

Дават си сметка обаче, че за да накарат хората, лишени от двигателни функции да си възвърнат самочувствието отново, е необходим и подобаващ дизайн на устройството им. Така в екипа се включват още Димитър Дулев, който създава продуктовия дизайн на OMNIBOT. Ивелина Гаджева също се присъединява към проекта в качеството си на единствения специалист в България и един от осемте в Европа, имащ образованието и експертизата по включващ дизайн, а именно използването на дизайн методи за намиране на решения, които подобряват живота на хората.

За реализацията на проекта помагат още психолог, социален работник, финансов и бизнес експерт, приятели, съмишленици и доброволци, а финансирането е осигурено от инвеститорите Мони Дочев и Доброслав Димитров.

iRise Mechanics

Така Омнибот се превръща в едно изцяло българско творение с качества
на световно ниво:

Сподели

Shares

1 коментар

  1. Роботът помага на хората с опорно-двигателни проблеми, но за трайно възстановяване може да се използват лечебните гъби рейши, кордицепс, лъвска грива, нони и спирулина. Рейши и кордицепсът спират възпалителните процеси, Спирулината е богата на омега мастните киселини, както и на минерали и витамини, а лъвската грива стимулира фактора на нервния растеж в мозъка и в периферната нервна система..https://e-shopsbg.eu/hranitelni-dobavki

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.