ВИДЕО: Килиан Жорнет и първото спускане със ски по Troll Wall

През 2018 г. испанецът започна нова глава в историята на най-високата вертикална стена в Европа

0
 

Сподели

Shares

На 17 февруари 2018 г. Килиан Жорнет прибави едно от големите постижения в актива си. Испанецът стана първият човек в историята, който се спуска със ски по маршрута Fiva на най-високата вертикална стена в Европа – Troll Wall.

Килиан Жорнет
Photo credit: Kilian Jornet/Facebook

Високата около 1100 м стена се намира в Норвегия. Тя е притегателна сила за катерачи от целия свят и се през годините се превръща в едно от най-големите предизвикателства за тях. Историята разказва, че мястото е било любимо и за редица бейсджъмпъри през 80-те години, но след няколко инцидента властите в Норвегия забраняват скачането от скалата.

Килиан Жорнет
Photo credit: Kilian Jornet/Facebook

Със спускането си със ски през 2018 г. по маршрута Fiva, Килиан Жорнет започна нова глава от историята на Troll Wall. Самото спускане е започнало от 1788 м височина и е завършило в началото на стената – на около 100 м. Това означава, че той е бил със ските си в продължение на повече от 1600 м. Средният наклон на терена е бил 50°. Цялото предизвикателство – изкачване и слизане, е отнело на Жорнет 5 часа и 40 минути. Това само по себе си е друго своеобразно постижение, тъй като дори и на най-добрите катерачи им трябват дни, само за да се изкатерят до горе.

Днес имаме възможност да видим как изглежда подобно предизвикателство в кратък документален филм. Можете да го намерите в следващото видео:

НАУЧЕТЕ ПОВЕЧЕ И ЗА ПОСЛЕДНОТО ПОСТИЖЕНИЕ НА ЖОРНЕТ ОТ 8 ФЕВРУАРИ

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.