Голям прогрес в търсенето на лечение за гръбначните заболявания

28-годишен мъж направи първите си стъпки, 8 години след като инцидент го оставя неподвижен

0
 

Сподели

Shares

Да даде крила за живот като открие лечение за гръбначните заболявания е основната цел на Фондация Wings for Life. В последните месеци стана ясно, че учени още повече се доближават до това да я постигнат, след като регистрираха значителен напредък в изследователската си дейност.

Какво прави фондация Wings for Life можете да научите ТУК.

Wings for Life

Към настоящия момент 67 изследователски проекта се провеждат в 15 държави. Сред тях са Австралия, Испания, Франция, Белгия, Холадния, Великобритания, Швейцария, Швеция, Финландия, Германия, Австрия, Италия, Канада, САЩ, Уругвай.

Показателен за стъпката напред е резултатът, постигнат от клинично лечение в Лозана, благодарение на което 28-годишният Дейвид направи първите си стъпки, 8 години след като спортен инцидент го оставя неподвижен. То се провежда от двама професори – Грегоар Кортин и Джоселин Блоч, чийто подход използва два вида стимулации – епидурална стимулация на гръбначния стълб и двигателни упражнения с помощта на робот.

Епидурална стимулация на гръбначния стълб

Този вид лечение се прилага по време на рехабилитация, като за него се използва електроден чип, който се поставя над твърдата обвивка на гръбначния стълб. Голямото предизвикателство за хората, които са подложени на него, е да се научат да координират движението си със самата стимулация. Резултатите обаче показват, че не им отнема дълго време да свикнат с това. Този метод на лечение всъщност продължава да бъде обект на изследване, тъй като все още не е напълно разгадан.

Движение с помощта на робот

Двигателните упражнения с помощта на робот позволяват на пациента да се движи, като междувременно самият механизъм непрекъснато гарантира сигурността му и го предпазва от падане. Системата може да наглася спрямо възможностите на човека, който я използва.

Wings for Life
© Jean-Baptiste Mignardot

Общо трима пациенти вече са се подложили на лечението, което комбинира посочените по-горе два метода, и всеки един от тях засвидетелства напредък. В рамките на 5 месеца те са започнали да правят първите си стъпки.

Чувството е невероятно! – споделя развълнувано Дейвид.

Регистрираният напредък в изследователската дейност към настоящия момент е само една част от резултатите, които учените се надяват да постигнат съвсем скоро. Очаква се това да се случи до максимум 2 години, като следващата стъпка в този период ще бъде да се лекуват и пациенти, непосредствено след като са претъпели инцидент.

Wings for Life
© EPFL Lausanne

Процесът по откриване на лечение за гръбначните заболявания всъщност се дължи не само на учените, които провеждат различните изследвания. Основен двигател за това са и хората, които няколко години подред подкрепят каузата на Wings for Life, независимо дали това се случва чрез финансови дарения, или чрез участие в най-голямото световно бягане – Wings for Life World Run. И през 2020 г. всички ние отново ще можем да допринесем за още по-голям напредък в изследванията, като се включим в събитието на 3 май и бягаме заедно с хиляди хора по целия свят.

Научете повече за тазгодишното издание на Wings for Life World Run.

Повече за постигнатите резултати можете да видите и във видеото по-долу:

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.