Най-южният маратон в света

Антарктическият леден маратон е една от най-тежките надпревари в света

 
0

Някога замисляли ли сте се кой е най-южният маратон в света?

Само на няколкостотин километра от Южния полюс, на територията на Земя Елсуърт на Антарктида, се провежда Антарктическият леден маратон. Той е познат и като най-южния маратон в света, факт, който е признат от Световните рекорди на Гинес.

Най-южният маратон в света
Screenshot: Vimeo

Надпреварата се случва всяка година през ноември или декември и предизвиква смели бегачески сърца, които имат възможността да разберат докъде се простират възможностите им и освен това значително да увеличат шанса да се похвалят с факта, че са участвали в маратон на всеки един континент.

Може би вече се досещате, че щом става въпрос за Антарктида, условията ще са тежки. Да, точно така, Антарктическият леден маратон обичайно се провежда на температури около -20 °C. Вероятността да се появят силни ветрове не е малка, което прави придвижването на 700 м н.в. още по-голямо предизвикателство. Друг важен фактор, с който се сблъскват участниците по време на маратона, е това, че отстрани няма тълпи от окуражаващи ги хора, което означава, че бегачите трябва да са подготвени перфектно не само физически, но и на психологическо ниво.

Най-южният маратон в света
Screenshot: Vimeo

При подобни надпревари е трудно да се предвиди какви ще бъдат финалните резултати, тъй като не се знае какви ще бъдат атмосферните условия към съответния момент. Изданието на надпреварата за 2017 г. се проведе в края на месец на ноември, а най-добрите времена постигнаха датчанинът Франк Йохансен, който измина тези смразяващи 42 км за 3 часа и 37 минути, и американката Кели Маклей, която спря хронометъра на 4 часа и 56 минути.

Всъщност Йохансен е бил много близо до най-доброто постигнато време на маратона през годините. То е дело на чеха Петър Вабросек, който през 2013 г. той финишира надпреварата за 3 часа и 34 минути. Рекордът при жените държи британката Фиона Оукс, която също през 2013 г. финишира за 4 часа и 20 минути.

Най-южният маратон в света
Screenshot: Vimeo

Към 2018 г. Антарктическият леден маратон се е провел 13 пъти. На 13-и декември, се проведе и 14-тото издание на надпреварата. Представители на 18 държави премериха сили в суровите условия на Антарктида, като 51 мъже и 10 жени се впуснаха в класическия маратон. Общо 7 други състезатели стартираха в другите дистанции – полумаратон (21 км), 10 км и 5 км.

3 часа, 49 минути и 18 секунди отнеха на поляка Пьотр Сучениа да спечели надпреварата, а при жените най-бързата жена – литовката Рома Пуисине финишира за 5 часа, 3 минути и 39 секунди.

Вижте още няколко екстремни маратона по света в: Смразяващите маратони

   

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.