Давид Лама за първото изкачване на Лунаг Ри

Алпинистът разказва за постижението си пред planetmountain.com

0
 

Сподели

Shares

На 25 октомври светът стана свидетел на едно дългоочаквано постижение – първото изкачване на хималайския шестхилядник Лунаг Ри. Главният герой в него е небезивестният Давид Лама, който малко повече от месец след соло достигането до върха, разказва пред екипа на planetmountain.com за експедицията си.  

Видео от изкачването можете да видите ТУК.

Дейвид Лама
Photo: Martin Hanslmayr / Red Bull Content Pool

Изкачването

Стратегията за изкачване на Лунаг Ри, която Лама е изградил предварително, не се е различавала от тази през 2016 г., когато алпинистът трябваше отново да тръгне към върха сам, заради влошеното здравословно състояние на партньора му Конрад Анкер.

Дейвид Лама
Photo: David Lama / Red Bull Content Pool

Голяма част от придвижването към върха австриецът е осъществил в тъмната част от денонощието, тъй като опасността от каменопади и лавини е по-голяма през деня, заради слънцето.

Нещата се случиха много по-добре, отколкото очаквах. Достигнах мястото за бивакуване по изгрев и прекарах останалата част от деня там – споделя Давид Лама за planetmountain.com

Дейвид Лама
Photo: Martin Hanslmayr / Red Bull Content Pool

Благодарение на разучения терен и спомените от предишните опити за първо изкачване на Лунаг Ри през 2015 и 2016 г., алпинистът е успял да се справи бързо, дори и с по-трудните участъци и въпреки че това се е случило през нощта.

След почивния ден обаче Давид Лама се е сблъскал със суровите условия на планината като силния вятър, който прави усещането за студ още по-голямо. Това е възпрепятствало първоначалните му планове да продължи нагоре рано сутринта. Алпинистът е продължил с катеренето, когато слънцето вече е изгряло и в рамките на този ден е успял да се изкачи до предишното най-високо място, до което е достигнал по време на последния му опит.

Photo: Martin Hanslmayr / Red Bull Content Pool

Успях да достигна до 6800 м, където отново бивакувах.

Финалната атака на върха Давид Лама реализира по неизкачвана към съответния момент стена, която го отвежда до най-високата точка на Лунаг Ри – 6907 м, в 10:00 ч.

Дейвид Лама
Photo: Sean Haverstock / Red Bull Content Pool

Най-голямото предизвикателство

Студът е едно от най-големите предизвикателства, пред които се е изправил Давид Лама по време на експедицията си. Самият той споделя, че именно студът е усложнявал придвижването, особено при технически трудните пасажи.

Дейвид Лама
Photo: Sean Haverstock / Red Bull Content Pool

Равносметката

Изкачването на Лунаг Ри Давид Лама трудно оприличава на някое от другите постижения в кариерата си. Той достига до извода, че първото изкачване на шестхилядника е нещо голямо и означава много за самия него. Колкото до това дали алпинистът би тръгнал с друг партньор, различен от Конрад Анкер, Лама споделя, че соло изкачването е било най-добрият начин да завърши проекта, който двамата са започнали преди години.

По интервюто на planetmountain.com с Давид Лама.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.