Фестивалът в Олюдениз: 18 години летене над най-красивите залези

Олюдениз е вероятно единственото място на света, където могат да бъдат видяни стотици акро пилоти едновременно във въздуха

 
0
Oludeniz Air Games
Снимка: Oludeniz International AIR GAMES

От осемнайсет години насам турската планина Бабадаг и курортът Олюдениз посрещат един от най-големите в света фестивали за въздушни спортове – Oludeniz Air Games. Пилоти от целия свят се събират на мястото за няколко дни, обагрени от златните залези и потопени в красотата на безкрайното синьо. Прекрасните условия за летене и перфектната организация на въздушните игри превръщат фестивала в любимо и задължително събитие за пара- и делтапланеристи, бейсджъмпъри, уингсют пилоти и парашутисти.

През 2018 г. Oludeniz Air Games се провеждат в дните между 16-21 октомври и както всяка година ознаменуват края на поредния летен сезон.

Oludeniz Air Games
Снимка: Весо Овчаров

Въздушният фестивал се организира от местните собственици на малък бизнес в курорта – предимно ресторантьори и хотелиери. Добил популярност благодарение на топлото отношение на домакините, фестивалът ежегодно привлича стотици гости на курорта – идеално за чудесен завършек на туристическия сезон. Освен сред пилоти обаче, фестивалът е популярен и сред зрителите, които стават свидетели на гледки, който е малко вероятно да видят другаде по света.

Масовото излитане на тандеми от парапланеристи и бейсджъмпъри, и уингсютъри представя истински въздушен спектакъл всяка вечер точно по залез слънце.

В Oludeniz Air Games няма състезания, награди или класирания. Всички са свободни да излетят от старта толкова пъти, колкото желаят. Гледката, която се разкрива след излитане, е спираща дъха, защото пред пилотите се разкрива цялата прелест на Синята лагуна. За щастие на нея могат да се насладят и нелетящите, тъй като се организират достатъчно тандемни полети с парапланери.

Oludeniz Air Games
Снимка: Весо Овчаров

Олюдениз е вероятно единственото място на света, където могат да бъдат видяни стотици акро пилоти едновременно във въздуха.

Акробатичните пилоти пристигат в турския курорт, привлечени от идеалните условия на локацията. Във въздуха над залива можем да видим как парапланеристите изпълняват сложни фигури в синхрон, а по-начинаещите използват условията, за да усвоят нови умения.

Oludeniz Air Games
Весо Овчаров, снимка: Весо Овчаров

Весо Овчаров – световният рекордьор в акробатичния парапланеризъм, е една от звездите на фестивала. Често излитанията на Весо от старта предизвикват бурни овации и радостни възгласи.

НАУЧИ ПОВЕЧЕ: Световен рекорд за Весо Овчаров в акробатичния парапланеризъм

На мястото за кацане пък, има изградена сцена. Често след полет пилотите биват канени на сцената, за да разкажат за преживяното, а след залез слънце настроението се поддържа от кратки музикални събития.

Oludeniz International AIR GAMESЛокацията обаче е подходяща не само за парапланеризъм. Кристалните води на морето ежегодно посрещат и редица гмуркачи, а курортът е предпочитано място за почивка на хиляди туристи всяка година.

НАУЧИ ПОВЕЧЕ: Олюдениз: Синята лагуна на Турция

Олюдениз
Олюдениз

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.