Конференция “Геопарковете и модерното общество”

Международната научна конференция ще се проведе на 12 и 13 октомври в Белоградчик

 
0

Представители на 4 континента ще се съберат в Белоградчик на 12 и 13 октомври, за да обменят опит в областта на опазването на природното наследство и използването му за туристически цели. За целта те ще се включат в Международната научна конференция “Геопарковете и модерното общество”. Те е организирана от Геопарк Белоградчишки скали, община Белоградчик и Минно-геоложкия университет „Св. Иван Рилски” с подкрепата на МОСВ и Националната комисия за ЮНЕСКО.

Конференцията ще бъде посветена на 20-годишнината от обявяването на инициативата UNESCO GEOPARK. Това се случва през 1988 г. отново в Белоградчик, на срещата на Европейската асоциация за опазване на геоложкото наследство ProGeo.

Геопарковете и модерното общество

Провеждането на конференцията има две основни цели. Първата от тях е да привлече общественото внимание, както и вниманието на централните институции към възможността България да популяризира природните си забележителности чрез Глобалната мрежа от Геопаркове на ЮНЕСКО. По този начин тя ще развие пълния си туристически потенциал, а това от своя страна ще подобри социално-икономическо състояние на регионите.

Конференцията ще даде възможност именно на местните власти, държавните органи и всички заинтересовани лица да споделят опит и добри практики в създаването, развитието и управлението на геопаркове. 

Друга основна цел на конференцията е да припомни на Европа и света откъде е тръгнала инициативата за глобалните геопаркове.

От създаването си през 1998 г. глобалната мрежа от геопаркове бързо набира скорост, а за 20 години обединява над 120 глобални геопарка.

България – държава с уникално геоложко наследство

България е държава, която сама по себе и представлява един геоложки музей на открито. На територията й се развиват всички типове скали от всички възрасти. Първият геопарк – “Искърски пролом” е създаден през 2002, но все още няма нито един геопарк в ЮНЕСКО. Въпреки огромния потенциал на места като Искърския пролом, както и Белоградчишки скали и Рила, липсата на координация и финансиране са сред основните причини това все още да не се случва.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.