Карлос Сория ще гостува в България

 
0

На 29 октомври всички почитатели на испанския алпинист Карлос Сория ще могат да се срещнат с него в Дом на киното. По покана на Форум Дълголетие той за първи път ще се изправи пред българска публика, за да разкаже за стремежите, върховете и дълголетието, както и още интересни истории, свързани с постиженията му в алпинизма.

Карлос Сория
Снимка: elpais.com
Кой е Карлос Сория?

Едно от важните имена в съвременния алпинизъм е именно това на Карлос Сория. 79-годишният към този момент испанец си е поставил за цел да се превърне в най-възрастния човек, който достига до всички 14 осемхилядника в света. В актива си той има 12 от тях, а за да се окичи с “Хималайската корона”, испанският алпинист трябва да достигне до Дхаулагири* и Шиша Пангма.

10 от тези 12 осемхилядници Карлос Сория достига, след като навършва 60 години. С това той се превръща в най-възрастния и единствен човек в света, който изкачва К2 (на 65 г.), Броуд Пик (68 г.), Макалу (69 г.), Гашербрум I (70 г.), Манаслу (71 г.), Кангчендзьонга (75 г.) и Анапурна (77 г.) на подобна възраст. 

Карлос Сория
Photo: abc.es

Освен постиженията по най-високите върхове в света, Карлос Сория има в актива си и изкачвания на най-високите върхове на всички седем континента. Това предизвикателство той осъществява, когато вече е навършил 70.

*Преди броени дни испанският алпинист прекрати 9-ия си опит за изкачване на Дхаулагири. Лоши метеорологични условия в региона (голяма опасност от лавини) са една от причините той да не продължи напред към “Хималайската корона” и през този сезон. Плановете на Сория са да се завърне отново по пътя към осемхилядника през следващата пролет.

Разговорът с Карлос Сория в Дома на киното ще започне в 18:30 ч., а за повече информация можете да следите събитието във фейсбук.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.