Съвети за поведение в планината

9
 

Сподели

Shares

znak2

Това, че си в дивата природа, не е извинение да забравиш доброто поведение. Тези няколко правила са почти задължителни, било то за да осигурят доброто ти пребиваване и безопасност, или просто за да си сигурност, че няма да нарушиш мира и спокойствието в планината (и на другите хора).

  • Избирай възможна за теб и приятелите ти цел в планината.
  • Обмисли и подготви добре своя излет.
  • Вземи всичко необходимо и нищо излишно.
  • В раницата винаги трябва да имаш резервни чорапи, ръкавици и бучка захар.
  • Добре подредената раница е по-лека.
  • Довери се на по-опитния! Чуй неговите съвети!
  • Попитай познавачи какво те очаква по пътя.
  • За да успееш, тръгвай рано.
  • С другари пътят е по-лек.
  • Снегът е мек, но може да ти избоде очите. Пази ги.
  • Пътеката е най-умна. Тя е научила от много хора през къде да се провре.
  • Помогни на другаря си, за да може и той да помогне на теб.
  • Не забравяй да кажеш на хижаря накъде си тръгнал.
  • Обичай планината и тя ще те допусне до себе си!

Не забравяй и още:

  • Дори краткият излет се нуждае от добро обмисляне.
  • В по-малката група проблемите са по-малко.
  • Информирай се от сайта на ПСС какво е времето в планините. Там ще намериш и друга полезна информация.
  • Не забравяй да заредиш батериите на своя мобилен телефон. При многодневни преходи вземи и резервни.
  • В неочаквани моменти SOS телефоните на Планинската спасителна служба могат да ти бъдат много необходими: 1470, 0887 100 237, 02 963 2000. Запамети ги! Можеш да си инсталираш и безплатното мобилно приложение на ПСС за подаване на сигнал и локация.
  • Твоят GPS също се нуждае както от грижи за батериите, така и от актуална информация.
  • Не е важно от кой магазин ще купиш подходящата екипировка – важно е да я имаш със себе си в планината.
  • Екстремните спускания изискват и екстремна подготовка за тях.
  • При неприятен инцидент в планината ще съхраниш част от своето добро настроение, ако имаш Планинска здравна застраховка.

znak1_

ТУРИСТИЧЕСКА МАРКИРОВКА
Туристическите маршрути се бележат с лентова маркировка. Тя се поставя на постоянни местни предмети, така че да се вижда от двете страни на движение. Когато пътеката прави завой или се разклонява, маркировката се поставя под наклон или се извива в необходимата посока. На разклон, когато два маршрута се разделят, общата им до момента маркировка се разделя в единия си край. Тя се обозначава с цветна ивица върху бял фон.
Зимната маркировка представлява вертикална метална тръба висока около 2,5 м., бетонирана в основата си и оцветена в черно и жълто. Тя се поставя предимно по билото, за да се избегнат навяти преспи, козирки и лавини. По тази причина зимната и лятната маркировки може да не съвпадат в някои участъци на маршрута.
На разклони и по продължение на маршрутите се поставят указателни стрелки в жълт цвят.

Сподели

Shares

9 КОМЕНТАРИ

  1. В неочаквани моменти SOS телефоните на Планинската спасителна служба: +359 2 963 2000 или +359 88 14 70, могат да ти бъдат много необходими. Запамети ги!

    Много по-лесно се помни 112!

  2. Основните неща не са кой-знае колко..
    1. Екипировката според престоя в планината.Капризите на времето там са непредсказуеми!!! /едно на ум винаги/
    2. Зареден телефон с резервна заредена батерия задължително.
    3. При изгубване на ориентация, мъгла, сняг и др. ЗАДЪЛЖИТЕЛНО се слиза надолу, рекичка, дере, пътека, но надолу, все ще те доведе до някъде.
    4. И нещо, което не се коментира, както казваше Иван Кандиларов, преподавателя ми в ЦПШ Мальовица, зимно време манерка с по 50% коняк и ром !
    Това е накратко от Вълка. И нещо в повече, пак от мен: „Всички туристи носят радост – едни с пристигането си, други с тръгването си !!!“
    ‘Айде пак от мен – Екипировката, по-добре нещо излишно, отколкото нещо недостатъчно.
    Следствие: винаги съществува опасност да се вземе нещо излишно!
    .

  3. Пипи, прави си, че 112 е по-лесно за помнене, но от там не винаги действат адекватно при нещастие в планината. Примери много. Класическо е да пратят гражданска защита спасява под Боянски водопад да рече.
    Към 360. Осъвременете си информацията. Командата Copy и Paste не винаги е най-доброто.

  4. На тел. 112 неможе да се разчита в София… камоли в планината ! Казвам от опит! Операторите явно са хванати от куцо и сакато, първо въобще нямаха адекватно поведение по телефона, второ – след като 40 мин , не пристигна никаква линейка и се обадих 2-ри път да питам какво се случва ми се развикаха по телефона и казаха да чакаме … е за час и нещо помощ така и не дойде и се наложи да се оправяме сами (добре че човека не си замина в ръцете ни ) Та извода по-добре си запишете всякакви други телефони които биха били от полза в планината!

  5. А аз се чудя защо някой рисува флагът на ЮАР по дърветата ;)

  6. @пипи: Да, а пробвали ли сте да звъннете на 112 ? Мислите ли, че от там ще Ви дадат адекватна информация ?

  7. Вълка, от четирите ти съвета, три са подвеждащи.
    2. Не всички имат втора батерия за телефона, да не говорим за резервна. А и преди мобилните телефони, как изобщо са ходили хората в планината? По-скоро вземи мерки телефонът ти да е на топло и защитено от удари място, да не се използва за маловажни неща и т.н.
    3. При загубване на ориентация (приемаме, че вече не можеш да следваш предварително избрания или евакуационния маршрут) спираш на място. „Задължителното“ слизане в мъгла или буря може да ти коства дори живота. Пробвай да слезеш през лабиринта от скали и стръмни дерета, свършващи с водопади на Джендема например, дори при добра видимост.
    4. Алкохолът може да ти помогне само когато си застрашен от измръзване на крайниците, защото разширява капилярите и помага за оросяването им. При по-тежки ситуации и опасност от хипотермия обаче, тази загуба на топлина може да се окаже фатална. Вместо да се запази за жизненоважните органи, при разширяване на периферните кръвоносни съдове би се изгубила за поддържане на температурата на крайниците и така да засили общото преохлаждане. Да не говорим за влиянието на алкохола върху преценката, физическата кондиция и т.н. Спести си тези 100 грама в манерката и вместо това вземи термофолио, някой уормър, допълнително чай или още едно шоколадче.

  8. При загубване на пътя, маркировката е добре да се върнеш назад и да намериш последната която си видял.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.