Супергероите, които са стимул да мечтаеш

0
 

Сподели

Shares
Сдружение "Деца с онкохематологични заболявания"
Снимка: Сдружение „Деца с онкохематологични заболявания“

Едни страхотни деца тази година (а и още 5 преди това) участваха на Световните “Игри за шампиони” в Москва. Тези деца ултрамаратонецът Краси Георгиев нарича супергерои и те наистина са такива. Медалите, които печелят в Москва са 29 на брой, но смело можем да заявим, че това е най-малкото, което са постигнали.

Тези деца са се справили с онкологично заболяване. Нещо повече (сякаш това не е прекалено голямо) – със своето участие в Игрите, тези деца вдъхновяват своите връстници, които в момента се борят със заболяване. Посаждат една мечта – останалите деца също да се съзстезават в спортни събития, да участват на международни форуми и да печелят медали от различни мероприятия. Съвсем не нарочно се превръщат във вдъхновители и двигатели на един голям стремеж – до другите Игри всички да могат да участват.

Сдружение "Деца с онкохематологични заболявания"
Снимка: Сдружение „Деца с онкохематологични заболявания“

Игрите за победители в Москва са огромен форум, на който всяка година се събират деца от целия свят. Заради характера на събитието – спортни състезания, участващите деца трябва да са преминали етапите на лечение и да бъдат в ремисия. Екипът на форума изпраща квота за броя на участниците, но не определя кой в какъв спорт ще се състезава и не изисква децата да имат предварителен състезателен опит в различните спортове. Много от българските деца, заминали за Москва тази година, никога преди Игрите не са тренирали спортовете, в които се състезават в последствие, но въпреки това успяват да завоюват своите отличия. Нещо повече – българският отбор става един от завоювалите най-много медали, а подкрепата, която децата имат помежду си и хъса, с който се съревновават надделява над малките възможности за подготовка и тренировки у нас.

До Игрите за победители в Москва, децата, преборили онкологично заболяване, успяват да заминат благодарение на усилията на Сдружение “Деца с онкохематологични заболявания”. След като получи квотата от страна на организаторите, Сдружението разпраща запитвания до болниците в страната – в София, Пловдив и Варна, като изпраща информация за изискванията, на които бъдещите участници трябва да отговарят – децата трябва да са напълно в ремисия, да са на възраст между 7 и 16 г. и могат да участват не повече от два пъти. Клиниките отсяват децата, отговарящи на регламента, и предлагат на семействата, които заедно с лекарите решават дали да изпратят децата си. Понякога участниците се избират на лотариен принцип, като деца, състезавали се предходни години не участват в томболите, за да могат повече малчугани да посетят спортните форуми.

Сдружение "Деца с онкохематологични заболявания"
Снимка: Сдружение „Деца с онкохематологични заболявания“

Освен с усилията на Сдружението, тази година супергероите участваха в Игрите за победители и с усилията на Краси Георгиев да бяга в продължение на 36 часа по пътека. Всички средства, събрани по време на предизвикателството тогава, бяха дарени, за да могат децата да заминат за Москва. Краси казва, че открива в децата, справили се с онкологично заболяване, своя стимул да продължава да предприема предизвикателства и иска да покаже, че всеки може да открие своя смисъл да изпълнява мечтите си.

На 28-и септември той ще стартира своето 55-часово бягане, за да могат децата, преборили рака, да имат достъп до повече спортни мероприятия, възстановителни и тренировъчни лагери.

Елате, за да бягате или практикувате друг вид активност заради тях или за да намерите своя смисъл да бъдете дейни.

ВИЖ ПОВЕЧЕ: Активности за всички по време на 55-часовото предизвикателство

Една от идеите, за които Сдружението за деца, преборили онкохематологични заболявания работи, е в България да се проведат национални Игри за шампиони – по модел на московските, в които да могат да участват повече деца от цялата страна, и на които да бъдат излъчени национални шампиони. Разбира се, работата на Сдружението не се ограничава с това и всяка помощ е високо ценена.

Повече за Сдружението можете да разберете от Фейсбук страницата или сайта. По време на събитието „55 часа: предизвикателството – Празник на мотивацията“ на място в Цар-Симеоновата градина ще бъдат разположени кутии за дарение, а по всяко друго време можете да дарявате в полза на Сдружението на тази банкова сметка.

Сдружение "Деца с онкохематологични заболявания"
Снимка: Сдружение „Деца с онкохематологични заболявания“

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.