„Чудобой“ – състезание за всички приключенци

Надпревара с множество приключения на открито и надграждащи предизвикателства

0
 

Сподели

Shares
Що е то “Чудобой”?

Много на брой и разнообразни по характер етапи. Това лежи в същността на състезанието “Чудобой”. То събира любителите на приключенията сред природата на едно място и ги изправя пред предизвикателства като катерене на скали, пускане на рапел, гребане с каяк, влизане в пещери, ориентиране с карта и компас, каране на колело, бягане. Вълнуваща част от надпреварата е, че има и етапи, които са неизвестни на участниците до момента, в който не достигнат до тях. А за да е пълно приключението, добавяме и факта, че не всички нива изискват физическа подготовка. Някои от тях предизвикват приключенците да се справят с интелектуални усилия.

Чудобой

Една от основните цели на “Чудобой” е да събира хора, които обичат да приключенстват на открито и да им помогне да научават нови и полезни за тях неща. Точно затова не е нужна предварителна подготовка, за участие в състезанието. В случай, че някой участник не може да премине даден етап, той няма да бъде дисквалифициран за това.

Състезание с отборен дух

“Чудобой” е отборно състезание, като тимовете се формират от по двама души. Категориите, в които са разделени, са две – “Хоби” и “Елит”. Основната разлика между двете групи се състои в трудността на етапите, като за участниците в “Елит”, се изисква по-добра физическа подготовка.

Характерно за “Чудобой” е, че етапите в него не се преминават в определена последователност. Всеки отбор сам изгражда стратегия за справяне с различните предизвикателства, която според тях ще ги изведе напред в класирането.

Чудобой
Оценяване

Може би вече се досещате, че след като характерът на състезанието се отличава от традиционните надпревари, и оценяването няма да е само по един критерий (в случая време). Всеки етап се оценява по време, но и по брой точки, който влияе на финалното класиране. В случай че два отбора постигнат равен брой, тогава времето ще вземе превес, за да се определи кой е крайният победител.

Организатори

Идеята за организиране на подобно събитие е на СК “Чудните скали”. Това, което мотивира хората от клуба, е желанието да се занимават с много видове спорт на открито. През 2013 г. те решават да обединят част от тези дейности в еднодневно приключение, което да е с лек състезателен характер, но между приятели (нещо като многобой, но не съвсем). Заедно с велоклуб „Устрем“ те се впускат в предизвикателството и именно така се ражда първото издание на “Чудобой”.

„Беше по-скоро разходка из гората отколкото състезание, а някои участници дори не разбраха, че има някаква състезателна идея. Оказа се обаче, че много хора проявиха силен интерес към събитието. За следващата година решихме да го превърнем в спортно мероприятие със състезателен характер. Така си остана и до днес, но запазва приятелската атмосфера, с която беше съзададено! Да носи преди всичко забавление и незабравими моменти в компанията на весели и усмихнати хора, е приоритет в „Чудобой“!“ – споделят организаторите на състезанието.

Кога и къде се провежда?

“Чудобой” се провежда ежегодно през месец септември в района на природната забележителност “Чудните скали”, област Варна. Изборът на локация не е случаен, тъй като мястото предлага условия за практикуване на множество приключенски спортове.

Чудобой

Тазгодишното издание на надпреварата премина с участието на 25 отбора – 7 в категорията “Елит” и 18 в “Хоби”. Освен стандартните етапи, състезателите са се изправили пред предизвикателството на 5 неизвестни.

Някои от тях изискваха физически, а други,интелектуални усилия за преминаването им – споделят организаторите на събитието.

„Цял ден отборите кръстосваха местността на длъж и шир, всеки по своята стратегия. Някои – задъхани, уморени и устремени към първите места, други – просто наслаждаващи се на приключението и стремящи се да преминат колкото се може повече от разнообразните етапи. Отборите се справиха с предизвикателствата в рамките на 6 до 9 часа, но при този формат на „Чудобой“, определящи са точките, които отборите са натрупали при преминаването на етапите. В крайна сметка, най-важният резултат беше налице – болшинство от приятно изморени хора с усмивка на лице и незабравими спомени на финала! За нас организаторите няма по-голяма награда от тази!“ – допълват още те.

Чудобой

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.