Елена и Здравко, които създадоха палатка за кола

 
1

Днес ще ви представим Елена Шопова и Здравко Дойчев, които с чиста съвест можем да наречем творци-изобретатели. Te са създателите на новата палатка за покрив на кола – Vagabond home, и ще ни разкажат откъде е дошла идеята за създаването на този супер готин продукт. А повече и за самата палатка ще научите съвсем скоро.

снимка: Здравко и Ели
снимка: Здравко и Ели

Здравко е инжинер и програмира микроконтролери. Елена се занимава с дизайн и сценография на театрални и телевизионни продукции.

Обичат да летят с парапланери, да пътуват и да карат 11-месечната Ева да се смее с глас. От няколко години имат интересно хоби – да бъдат творци-изобретатели.

снимка: Здравко и Ели
снимка: Здравко и Ели

Преди няколко сезона те изработват сами  двуместен експедиционен каяк (който правят за една зима). С него обикалят Ситония и правят опит за обиколка на архипелаг Северни Споради (където имат много весели истории).

снимка: Ели и Здравко
снимка: Ели и Здравко

В парапланеризмът има джаджа, която сигнализира, когато се издигаш на горе с крилото и когато пропадаш. Нарича се вариометър. Дипломният проект на Здравко е вариометър. Дълго време платките са се размотавли в плюшени играчки и скъсани чорапи, докато не се появява  идеята за  кутийка). снимка: Здравко

снимка: ЗдравкоЕто и техния разказ за прекрасната им хрумка, реализирала се като Vagabond Home roof top tent.

Преди няколко години търсенето на термични места за летене и море около тях ни отведе в Албания. Влюбихме се в тази страна и намерихме всичко, което търсехме. Понякога по случаен начин, а друг път  на пръв поглед неприятен начин, но всъщност всяка неприятност скоро се превръщаше в щастлива случка. Колата ни се счупи до Дерми. Един парапланерист от Русия спря и ни предложи да се качим с него до старта. Естествено зарязахме колата и отидохме да летим. Накрая на деня колата мистериозно проработи, а ние имахме координатите на няколко открити наскоро от него места за летене и доста напътствия какво може да се очаква там. Вечерта останахме да спим на дивия плаж до Дерми, на него пребиваваха едно семейство, което беше направило ресторантче в пещера, и три немски военни камиона, които бяха превърнати в кемпери.

Идеята ни да спим без палатка бързо беше осуетена от преминаващите покрай нас скорпиони и даже след като разпънахме палатката, често проверявахме дали няма някой вътре. Тогава се замислихме дали няма нещо по-сигурно, в което да спиш спокойно на места с по-опасни животинчета от тези скорпиони. Продължихме пътуването си като обикаляхме местата, които си бяхме набелязали и тези с координатите за летене. Накрая се оказа, че изминаваме по 80-90 км и вечер трябваше да се прибираме при разпъната ни на някой плаж палатка, която на сутринта пак ни мързеше да съберем, пък и плажа беше достатъчно хубав, че да се върнем на него… И общо взето така ни хрумна палатката.

Проучихме палатките за горен багажник на кола, оказаха се много и различни, но някак нещо все им липсва. Като например вторият слой, който предпазва от проливен дъжд и спира конденза. Като парапланеристи ни беше изключително интересно да гледаме схемите за аеродинамичния профил на производителите на багажници и палатки от този вид. Те винаги обръщат профила наобратно и показват някаква измислена от тях аеродинамика. За нас важното е палатката да се отваря и затваря бързо без много суетене, да е сигурно закрепена за колата, да е устойчива на дъжд и вятър, да е комфортна и да събира много багаж.

снимка: Ели
снимка: Ели

И така, след две години прототипиране, през които сменихме четири работилници и пренасяхме тежки модели и матрици, в което се включваха всичките ни приятели и нищо не ставаше от първия път, най – накрая вече имаме мечтаната палатка.

Най-смешното беше, когато стана напълно готова и я качихме на колата – в далечината, но точно над нея, избухна заря. Много тържествен момент беше. Вече е тествана многократно и е с много плюсове, дори и такива, за които не сме и подозирали. Например, пази сянка и когато влезеш в колата, тя не е толкова задушна. И това че си нависоко, на втория етаж. Има нещо много приятно в това.

А за това време, за добро или за лошо, до дивото плажче на Дерми вече стига асфалтов път и е започнат недостроен проект за туристически комплекс. Има голям бар на плажа, в сянката на който е ресторантчето в пещерата. Стартът е станал изключително луксозен – с трибуна към излитащите и гледката на Лиогара, а скорпиони вече никой не е виждал там.

снимка: Здравко
снимка: Здравко

Сега, докато се чудим къде да бъде последната ни лятна почивка за годината, бързаме да спретнем и предстоящата кампания за споделено финансиране, която ще стартира тази есен. Надяваме се, че чрез нея палатката, която се казва Vagabond Home roof top tent, ще стигне до продукция.

 

1 коментар

  1. A нямаше ли едни изисквания – на тавана на колата не можеш да “качваш” повече от 50 килограма?

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.