Най-дълбокият басейн за гмуркачи отваря води догодина в Полша

45 метра дълбочина и 8000 кубически метра вода...

 
0
Deepspot - най-дълбокият басейн в света
Снимка: flyspot.com

Първите стъпки към големите дълбини за повечето водолази и фрийдайвъри обикновено започват от басейна. Водното съоръжение позволява на всеки желаещ в контролирана обстановка да се запознае със спецификите на подводните спортове, да оттренира основните моменти, които го очакват в открити води, а след това и да продължи с усъвършенстването на уменията си.

Deepspot - най-дълбокият басейн в света
Снимка: flyspot.com

Въобще басейнът е важна част от подготовката на подводните хора, затова и на различни места по света съществуват специално направени басейни, предназначени за тренировка на професионални водолази и фрийдайвъри. Най-големият такъв в момента – Y-40 – е дълбок 40 метра и се намира в Падуа, Италия. Разполага с подводна пещера и площадки на различни нива, а неводолазите могат да се разходят из басейна, преминавайки по прозрачен тунел. 

Съвсем скоро обаче Y-40 ще бъде лишен от статута си на най-дълбок басейн в света. Причината се нарича Deepspot и се изгражда на територията на Мшчонов, малко градче близо до столицата на Полша.

Deepspot - най-дълбокият басейн в света
Снимка: flyspot.com

Претендентът за титлата ще бъде дълбок цели 45 метра, което е с 5 метра повече от оптималната граница за гмуркане с бутилки с въздух, а обемът му е внушителните 8000 кубични метра вода или с 27 пъти повече от наличните в стандартен 25-метров басейн.

Предвидено е Deepspot да разполага с няколко подводни нива и различни помещения, имитиращи пещери. Сградата на съоръжението пък е снабдена с конферентни зали, зали за обучение, няколко хотелски стаи с изглед към басейна и подводен тунел за зрители.

Deepspot - най-дълбокият басейн в света
Снимка: flyspot.com

Deepspot е предназначен както за начинаещи, които тепърва ще опознават сладостите на подводния свят, така и за професионални водолази и атлети.

Откриването на новия най-дълбок басейн в света е насрочено за есента на 2019 г. Компанията, която стои зад мащабния проект е Flyspot и вече е известна с най-големия аеродинамичен тунел за практикуване на скайдайвинг на закрито.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.