Свежи напитки за горещи дни

 
0

Настоящото лято леко разочарова любителите на безкрайното припичане на слънце, но ето, че се завръща оттам, където беше изпратено и още с първите си дни взима мотивацията, енергията и желанието ни за каквото и да било друго освен… о, да, безкрайно припичане. Всъщност, единственото нещо, за което имаме сили да мислим в тежките следобеди, е голяма студена чаша нещо вкусно за пиене. Точно тези знойни мисли ни накараха да си направим скромно проучване кои са най-яките неща, които можем да нарежем/пасираме/изстискаме и да сложим в чаша с кубчета лед. Разбира се, взехме под внимание факта, че както вас, така и ние сме активни хора, затова напитките, които подбрахме, са идеални не само в ролята си на спасители от жегата, но и като тонизиращи и освежаващи благинки след тренировки и всякакви активности.

Лесно като дрямка на хамак в юлски следобед

Летни напитки
Снимка: tablespoon.com

Почти сме убедени, че сте пробвали тази рецепта под някаква форма. Това, което ви трябва са: лимони, лайм, мед, морска сол и кокосова вода. Изтисквате свеж сок от лимон и свеж сок от лайм (по около ¼ от общото количество, което искате да получите), добавяте мед на вкус и морска сол – около ⅛ от чаената лъжичка (за общо количество на напитката около 2 водни чаши). Всички тези съставки разбърквате добре, за да се разтвори меда и добавяте кокосова вода. Разбира се, можете да замените кокосовата вода със съвсем обикновена вода и лаймът с портокали, но лично ние предпочитаме първия вариант.

Сладко като първия сладолед за сезона (не чак толкова лесно)

Летни напитки
Снимка: Materialicious

Следва рецепта за студен чай, която изисква малко повече време за приготвяне, но със сигурност си заслужава. Представете си само как звучи: узрели златни праскови, мащерка, мед, черен чай, лимонов сок. Тоолкова сладко!

За около 6 чаши студен чай: половин кафена чашка мед, 1 супена лъжица стрита прясна мащерка, 8 чаши вода (кафени), 8 нарязани праскови, 10 торбички черен чай, фреш от 1 или половин лимон.

Начин на приготвяне

Първа стъпка: Поставете меда, мащерката и малко повече от половината праскови в тиган като добавите около две чаши вода. Покрийте с капак и загрейте до средно-висока температура. След това разбъркайте и намалете температурата до ниска. Оставете така за около 30 минути, като разбърквате отвреме навреме. След това извадете сместа, за да изстине напълно. Когато се охлади напълно, изцедете само сока като минете сместа през телена цедка или тензух.

Праскови
Снимка: pxhere

Втора стъпка: Поставете оставащите праскови и торбичките черен чай в топлоустойчива кана. Добавете вряща вода (около 6 чаши) и оставете за около 15 минути. Махнете чаените торбички и добавете лимоновия сок. Нека изстине напълно, добавете приготвеното от първата стъпка, сложете лед и се насладете на тази супер вкусна прасковена фиеста.

Освежаващо като морски бриз на плажа

Летни напитки
Снимка: hollyandflora.com

Отговорът на въпроса кой е най-свежия летен плод определено няма да затрудни никого. Разбира се, това е динята. С малка добавка от пресен босилек се получава толкова вкусен и разхлаждащ сок, че никоя горещина вече не е страшна. Отделни парчета диня плюс пресни листа босилек, на които предварително са махнати семките, се поставят в гевгир/цедка и с помощта на лъжица или каквото намерите под ръка в кухнята за пресоване, се намачкват, за да изтече колкото е възможно повече сок (под цедката поставяте съд, в който да се отделя сокът). Подправете сока с щипка сол, добавете охладена вода и разпределете в чаши, като по желание можете да добавите по едно листо босилек във всяка.

Любопитно като всяко ново лято

Летни напитки
Снимка: mylifeasamrs.com

Всяко ново лято си има нов вкус, а през настоящото решихме да преоткрием сока от бъз. Ето един от начините, които намерихме. Разбъркайте заедно половин чаша сок от бъз, 6 супени лъжици сок от грейпфрут, 2 супени лъжици сок от лайм, ¾ чаша сода или вода, ако не пиете газирани напитки. Вземете две високи чаши, напълнете ги до горе с лед и разпределете сока от бъз с добавките в тях. Сервирайте незабавно.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.