Освободиха два черни лешояда за първи път в България

 
0

Първото за България освобождаване на черен лешояд вече е факт. Две птици от вида – Боян и Острава, заживяха в района на Източна Стара планина. Там те бяха настанени в изкуствено гнездо, където ще бъдат подхранвани (без да виждат хора), докато не пораснат и сами не го напуснат. Лешоядчетата бяха маркирани със сателитни предаватели, цветни пръстени, а част от перата им бяха избелени. Това ще помогне за проследяването им във всеки един момент.

Освобождаване на черен лешояд
Снимка: Зелени Балкани

Видът е изченал от родината ни през 30-те години на миналия век, поради неосъзната човешка намеса.

Методологията, по която ще се случи процесът по връщане на лешоядите в природата, е тествана през годините в държави като Франция и Испания, където популацията на птиците е била възстановена успешно. Въпреки това се очакват много предизвикателства при адаптирането им към дивата природата, което е дълъг и труден процес.

Двете лешоядчета са дарение от зоопарковете в Рига и Острава. Имената им не са случайни – едната птица носи името на града, от който идва, а другата е кръстена на алпиниста Боян Петров.

Възстановяването на лешоядите е важен процес за природата и хората, тъй като птиците са считани за “санитари на дивата природа”. Те напълно унищожават трупове на домашни и диви животни, а по този начин възпрепятстват разпространение на различни болести.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.