Освободиха два черни лешояда за първи път в България

0
 

Сподели

Shares

Първото за България освобождаване на черен лешояд вече е факт. Две птици от вида – Боян и Острава, заживяха в района на Източна Стара планина. Там те бяха настанени в изкуствено гнездо, където ще бъдат подхранвани (без да виждат хора), докато не пораснат и сами не го напуснат. Лешоядчетата бяха маркирани със сателитни предаватели, цветни пръстени, а част от перата им бяха избелени. Това ще помогне за проследяването им във всеки един момент.

Освобождаване на черен лешояд
Снимка: Зелени Балкани

Видът е изченал от родината ни през 30-те години на миналия век, поради неосъзната човешка намеса.

Методологията, по която ще се случи процесът по връщане на лешоядите в природата, е тествана през годините в държави като Франция и Испания, където популацията на птиците е била възстановена успешно. Въпреки това се очакват много предизвикателства при адаптирането им към дивата природата, което е дълъг и труден процес.

Двете лешоядчета са дарение от зоопарковете в Рига и Острава. Имената им не са случайни – едната птица носи името на града, от който идва, а другата е кръстена на алпиниста Боян Петров.

Възстановяването на лешоядите е важен процес за природата и хората, тъй като птиците са считани за “санитари на дивата природа”. Те напълно унищожават трупове на домашни и диви животни, а по този начин възпрепятстват разпространение на различни болести.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.